Defineciler 3 Bin Rakimdaki Magarayi Tahrip Etti

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) adina Prof. Dr. Rafet Çavusoglu baskanliginda Gürpinar ilçesinde baslatilan arkeolojik yüzey arastirmasinda 3 rakimdaki magarada definecilerin tahrip ettigi alanlarla karsilastilar.

Defineciler 3 Bin Rakimdaki Magarayi Tahrip Etti
Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü’nün izinleriyle Van’in Gürpinar ilçesi, “Van Ili Gürpinar Ilçesi Arkeolojik Yüzey Arastirmasi” Bakanligimiz ve Van Yüzüncü Yil Üniversitesi adina Prof. Dr. Rafet Çavusoglu baskanliginda arkeolojik yüzey arastirmasi baslatildi. Bu çalismalar kapsaminda Gürpinar ilçesine bagli Yedisalkim (Put) Mahallesi’nde 3 rakimimda bulunan magaralardaki kaya resimleri incelemeye giden heyet, kaçak define avcilarin tahribati ile karsilastilar.

Magaranin kaçak defineciler tarafindan kazilmasinin büyük üzüntü verici oldugunu ifade eden Prof. Dr. Çavusoglu, “Bu çok üzücü. Gerçekten definecilerin burada herhangi bir sekilde altin bulma ihtimalleri yok. Ama birilerinin maalesef söylemesi ya da iste orada ‘altin vardir’ gibisinden ifadelerin insanlari buraya tasiyor. Üzücü birsey. Çünkü bunlar bizim tasinmaz kültür mirasi içerisinde çok önemli unsurlar. Bunlarin bizim yeni bir belgeleme ile birlikte turizme kazandirilmasi çünkü bu dünya literatüründe biliniyor. Bunlari bizim mutlaka korumamiz lazim. Köylülerimiz sag olsun yani koruduklarini bize söylediler ama disaridan geldikleri için hani bunu da engellemek biraz zor” dedi.

Kaynak: İHA