Dalbasti Kirazinda Hasat Basladi, Rekolte Düsük Kaldi

Malatya’nin Yesilyurt ilçesinde bölge halkinin geçim kaynagi olan tescilli dalbasti kirazinda hasat basladi. Mevsimsel degisikliklerden dolayi yasanan rekolte düsüklügüyse çiftçiyi düsündürüyor.

Dalbasti Kirazinda Hasat Basladi, Rekolte Düsük Kaldi
Malatya’da birçok ailenin geçim kaynagi olan tescilli Yesilyurt dalbasti kirazinda hasat basladi.

Ilkbaharda yasanan ani hava degisiklikleri kirazda rekoltenin düsmesine neden oldu. Dalbasti kirazinda yasanan yüzde 90 seviyesindeki ürün kaybi üreticiyi üzdü. Agaçlarda meyvelerin az olmasiysa çiftçinin maliyetini karsilayamamasina neden oluyor.

Yesilyurt Ziraat Odasi Baskani Dogan Solmaz, rekolte kaybindan dolayi çiftçilerin maliyeti bile karsilayamadiklarini belirterek, “Bu yil havalar dengesiz gitti. Kirazin çiçek mevsiminde havalar bir sicak, bir soguk giderek hasatta rekolteyi olumsuz etkiledi. Çiçek zamani arilar uçmadigi için de dölleme olmadi. Havalarda kurak gittiginden, yagis almadigindan bu sene hemen hemen Türkiye genelinde bu sikinti yasanmaktadir. Bu yil gördügünüz gibi bahçelerde hasat mevsimi oldugu halde bahçelerde kiraz deren yoktur. Kiraz dermenin maliyeti yüksek oluyor. Maliyetini hiç kurtarmiyor. Masraf ettigini bile çikartacak durumda degil suanda çiftçiler. Çiftçi perisan, gelecek sene için yatirimini suanda yapmasi lazim kirazlar derildikten sonra. Gelecek yil için agacin bakimlarini yapmasi lazim ki ürün kaliteli olsun. Bir bahçeyi bir sene ihmal ettigin zaman gelecek seneki hasatta verim kalitesi düsük olacak ve çiftçilerimiz tatmin etmeyecek. Bunun için çiftçimizin muhakkak bahçesindeki meyve agaçlarina bakmasi lazim. Biz o konuda devletimizden çiftçimize can suyu vermesini bekliyoruz” dedi.



"Bu sene hasat basladi yalniz hasat yapacak meyvemiz yoktur"

Çiftçi Ufuk Topaloglu, artan maliyete karsi yasanan ürünün kaybinin kendilerini olumsuz etkiledigine vurgu yaparak, “Bu sene hasat basladi yalniz hasat yapacak meyvemiz yoktur. Hava sartlarindan oldugu söyleniyor, ülke genelinde yoktur deniliyor. Geçen sene benim buradan 8-10 ton arasinda meyvem vardi, bu sene 300-400 kilo çikar çikmaz. Isçilik, gübre gibi maliyetler artti ama meyve yok” ifadelerini kullandi.

"Bu sene hasatlarimiz beklentiyi karsilamadi"

Çiftçi Mehmet Ali Özendi ise tarlada 10 ile 15 lira arasinda satilan kirazdan kendilerinden çok esnafin kazandigini belirterek, “Hasat basladi.

Bu sene rekoltemiz çok düsük. Yagmur da olmadi, yagis da olmadi ve verdigimiz emegin karsiligini alamadik. Bu sene hasatlarimiz beklentiyi karsilamadi. Fiyatlarimiz 10 ile 15 lira arasinda satiliyor. Satilan bu üründe çiftçi kazanmiyor, esnaf kazaniyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA