'Covid-19 Sonrasi Kriz Yönetimi' Baslikli Sempozyum Düzenlendi

Kilis 7 Aralik Üniversitesinde “Devlet ve Toplum Covid-19 Sonrasi Kriz Yönetimi” baslikli bir sempozyum gerçeklestirildi.

'Covid-19 Sonrasi Kriz Yönetimi' Baslikli Sempozyum Düzenlendi
Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü tarafindan Covid-19 sonrasi yönetim sorunlarini degerlendirmek amaciyla “Devlet ve Toplum Covid-19 Sonrasi Kriz Yönetimi” baslikli bir sempozyum gerçeklestirildi.

Online olarak gerçeklestirilen sempozyum, 7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun ile davetli konusmaci Prof. Dr. M. Murat Erdogan’in açilis konusmalariyla basladi.

Dinleyicileri selamlayarak konusmasina baslayan Rektör Karacoskun, tarih boyunca yasanan salginlardan ve Covid-19 salgin sürecinde yasanan krizlerden, kamu politikalarindan ve üniversitede salgina dair alinan önlemlerden bahsederek, “Bugünkü sempozyumun salgin sürecindeki kriz yönetimi ile ilgili farkli alanlardaki sorunlarin anlasilmasina ve çözümüne katki saglayacak” dedi.

Dünya çapinda pek çok ülkenin göçmen ve mülteci hususunda birbirinden farkli politikalar uyguladigindan bahseden Prof. Dr. M. Murat Erdogan ise Cumhuriyet’ten 2011’e ve Suriye krizi sonrasi 2011’den günümüze Türkiye’nin göç politika ve uygulamalarina dair aydinlatici bilgiler verdi.

Bes oturumda gerçeklesen sempozyumun ilk oturumunda pandemi hususunda hukuki süreç açisindan sürecin nasil daha iyi yönetilebilecegi, kamu kurumlarinin krizlere karsi gelistirdikleri eylem planlari, pandemi döneminde devletlerin asi ve turizmi birbirlerine karsi enstrüman olarak kullanmalari ve devletlerin krizlerin çözümü noktasinda nasil önlem almasi gerektigine dair degerlendirmelerde bulunuldu.

Ikinci oturumda Covid-19 salginindan sonra dünyada ve ülkemizdeki göç-göçmenlerin durumu ile Kilis’te bulunan Suriyeli siginmacilarin yasadiklari zorluklar tartisildi. Üçüncü oturumda, dünya ölçeginde pandemiyle birlikte ekonomide yasanan sikintilar, Türkiye’de Islami finans ve katilim bankalarinin durumu ile dünyada ve Türkiye’de yasanan ekonomik kriz ve gida krizi ele alindi. Dördüncü oturumda, Covid-19 sonrasi uzaktan egitim uygulamalari ve yabanci dil ögretiminde yasanan aksakliklar ile ögrencilerin psikolojik reaksiyonlari ve çözüm önerileri tartisildi. Besinci oturumda ise saglik egitimi ve saglik okuryazarliginin yeri ve önemi, saglik hizmetleri, saglik hizmetlerinde kalite ve akreditasyonun önemi ile kamu kurum ve kuruluslarinin basarili uygulamalari ile salgin sonrasi saglik turizminde yasanabilecek hareketliliklere deginildi.

Sempozyum, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Ibrahim Efe’nin genel degerlendirme ve kapanis konusmasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA