Çin'In Mars Gezgin Araci Curong Kizil Gezegen'den Fotograf Gönderdi

Çin’in Mars gezgin araci Curong, Kizil Gezegen’den çektigi fotograflari Dünya'ya gönderdi.

Çin Ulusal Uzay Idaresinden yapilan açiklamaya göre Tienvin-1 kesif misyonuyla Mars’a indirilen Curong, Kizil Gezegen’den 4 fotograf gönderdi.

Fotograflarda Mars’in manzara ve panorama görüntüleri, Tienvin-1 misyonunun inis araci ve yörünge modülünün öz çekimi yer aldi.

Dünyadan 23 Temmuz 2020’de ayrilan Tienvin-1, Mars yörüngesine girene kadar 202 günlük uçus gerçeklestirmis, bu sürede 4 kez yörünge düzeltmesi yapan uzay araci, 475 milyon kilometre mesafe kat etmisti.

Tienvin-1, 10 Subat’ta Mars’in yüzeyinden yaklasik 400 kilometre uzakliktaki bir yörüngeye girmis, 15 Mayis’ta da Kizil Gezegen’e yörünge araciyla gezgin araci Curong’u indirmisti.

Daha önce belirlenen Mars'in güneyindeki bir lav tabakasina inis yapan Curong, gezegenden iki fotograf göndermisti.

- Tienvin-1 misyonuyla iletisim, bir radyo teleskop üzerinden saglaniyor

"Yörünge modülü", "Mars’a inis araci" ve "gezgin araç"tan olusan Tienvin-1 misyonuyla iletisim, ülkenin kuzeyindeki Tiencin kentindeki bir radyo teleskop üzerinden saglaniyor.

Çince "göklerdeki hakikati aramak" anlamina gelen "Tienvin" misyonu, adini milattan önce 4. yüzyilda yasamis Çinli sair Çu Yuen'in dizelerinden aliyor. Gezgin araç ise Çin mitolojisinde ates ve savas tanrisi olan Curong'un adini tasiyor.

Çin, son yillarda Ay ve Mars kesif görevleri, uydu teknolojisi ve insanli uzay seferlerine yönelik iddiali adimlariyla ABD ve Rusya'nin öncülük ettigi uzay yarisinda yeni güç olarak ortaya çikiyor.

Son 20 yilda ürettigi uydu, roket, mekik, kesif araçlari ve diger donanimlar ile kendine yeterli uzay programi gelistirme konusunda ciddi mesafe kaydeden Çin, Ay kesif programi kapsaminda Çang-i misyonlari yürütüyor, uzay istasyonu kurma plani kapsaminda da çalismalarda bulunuyor.

Çin’in en son Ay’a gönderdigi "Çang’i-5" örnekler toplayarak, 17 Aralik 2020’de Dünya’ya dönmüstü. Çin, bu kesif görevini basariyla tamamlayarak, Ay’dan örnekler toplayan üçüncü ülke olmustu.

Kaynak: AA