CDC Açiklamasi Kovid-19 Benzeri Salginlar Için ABD Uzun Vadeli Halk Sagligi Yatirimlari Yapmali

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Bas Direktör Yardimcisi Anne Schuchat, tutarli ve uzun vadeli halk sagligi finansmani olmadan ABD'nin bir sonraki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) benzeri salgina yine hazirliksiz yakalanacagi konusunda uyardi.

The Hill adli haber sitesine verdigi röportajda Schuchat, halk sagligi altyapisina yillarca yetersiz yatirim yapilmasi nedeniyle ABD'nin Kovid-19 salginina hazirliksiz yakalandigini söyledi.

Schuchat, halk sagligi kurumlarinin acil durum fonlari ile Kovid-19 virüsüyle mücadele edebildigine dikkati çekerek, "Buradaki kritik ders, bir sonraki benzeri salgin için sadece acil durumlara yanit vermekle kalmayip halk sagligina büyük ölçüde yatirim yapma ihtiyaci oldugunu düsünüyorum." ifadelerin kullandi.

Bunun büyük bir is oldugunu vurgulayan Schuchat, halk sagligi üzerine mevcut yatirimlar sürdürülmezse Kovid-19 salgini gibi benzer durumlarda ülkenin ayni hatalari tekrarlama tehlikesiyle karsi karsiya kalacagi uyarisinda bulundu.

CDC'de 6 yili bas direktör yardimciligi olmak üzere 33 yildir görev yapan Schuchat, Kovid-19’un ögrettigi diger önemli bir dersin de salgin sirasinda ihtiyaç duyulan kisisel koruyucu ekipman ve vantilatör gibi malzemelerin ani talep artisina karsi üretimde yeterli donanima sahip olunmadiginin anlasildigini kaydetti.

Schuchat, virüsle mücadelede vaka artisi ve hastaneye kaldirmalar bakimindan ABD’nin su an iyi durumda bulundugunu da belirterek, öte yandan Kovid-19’un daha bulasici yeni varyantlarina karsi ise hala dikkatli ve tedbirli olunmasi çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA