Bulgaristan'da 11 Temmuz'daki Erken Parlamento Seçimi Için Kampanya Basladi

SOFYA – Bulgaristan’da 11 Temmuz’da yapilacak erken parlamento seçimine katilacak 22 siyasi parti ve koalisyonun kampanyasi basladi.

Ülkenin 240 üyeli 46. dönem parlamentosunun milletvekillerinin belirlenecegi seçime kayitli 6 milyon 790 seçmen katilabilecek. Bu seçimde yurt içinde ve disinda kurulacak büyük seçim yerlerinde ilk kez makineyle oy kullanilacak.

Seçmenler, aday siyasi parti ve koalisyonlarin arasinda tercih yaparak ya da sadece katilim orani için kayda geçecek "Kimseye destek vermiyorum" isimli haneyi isaretleyip oy kullanabilecek.

Seçim yasasi dolayisiyla 4 Temmuz'daki parlamento seçiminde Türkiye'de yasayan çifte vatandaslar sadece 35 yerde oy kullanabilmisti.

Söz konusu yasada yapilan degisiklikle Türkiye, Ingiltere, ABD ve Kanada gibi Avrupa Birligi (AB) üyesi olmayan ülkelerde en çok 35 seçim yeri açilabilmesini öngören madde kaldirilmisti.

Yasadaki son düzenlemeye göre ise Türkiye ve AB'nin disindaki ülkelerde kurulacak sandik sayisi konusunda sinirlama getirilmeyecek.

11 Temmuz'da yapilacak seçimde yurt disinda kurulacak toplam seçim yeri sayisinin 600'ü asmasi bekleniyor.

- 6 parti ve koalisyon parlamentoya girebilir

Son kamuoyu arastirmalari seçimde 6 parti ve koalisyonun parlamentoya yüzde 4 giris barajini asabilecegini gösteriyor. Anketler, 6,9 milyonluk ülkede yasayan yaklasik 1 milyon Türk ve Müslüman'a karsi nefret ve düsmanliga dayali siyaset yürüten irkçi ve asiri milliyetçi partilerin “Bulgar Vatanseverleri” isimli koalisyon kurmalarina ragmen bu seçimde de barajin altinda kalacaklarini gösteriyor.

Ülkede 4 Nisan'da yapilan ve maliyeti 34 milyon avroyu bulan bir önceki seçim sonucunda parlamentoya katilan 6 siyasi güç, hükümet kuramamis ve sadece 9 oturum yapabilmisti.

Erken seçim kampanyasi 9 Temmuz’da sona erecek.

Merkez Seçim Komisyonu (ZIK) 15 Temmuz’a kadar nihai seçim sonuçlarini, 18 Temmuz’a kadar ise parlamentoda yer alacak milletvekillerinin isimlerini açiklayacak.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ülkede artik etkili olmamasi ve sinirlandirici önlemlerin neredeyse tamamen kaldirilmis olmasina ragmen kampanyanin agirlikli olarak medya üzerinden yürütülmesi bekleniyor.

Kaynak: AA