Bel Fitigina 15 Dakikada Çözüm

Uzmanlar, yasam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bel fitigi agrilarina, ameliyatsiz ve kesisiz bir sekilde son vermenin mümkün oldugunu aktardi. Fitiga bagli, sinir ve kas hasari ya da ayaklarda zayiflik gibi bir durum henüz meydana gelmemisse, ultrason esliginde gerçeklestirilen bel fitigi enjeksiyonunun 15 dakikada kisinin agrilarina son verdigini söyleyen Prof. Dr. Ömer Faruk Sendur, “Temel mantik, hastaya çok fazla ilaç vermek yerine sadece hedef dokuya vererek, diskin küçülmesini saglayarak diskin etrafindaki dokularin ödemini azaltmak. Hasta enjeksiyon yapildigi an rahatladigini hissediyor” dedi.

Bel Fitigina 15 Dakikada Çözüm
Toplumda yaygin görülen, sosyal ve ekonomik olarak ciddi sonuçlar doguran bir saglik sorunu olan bel agrisi, insanlarin yüzde 85’ini hayatlarinin bir döneminde etkiliyor. Hareketsiz yasam tarzi, asiri kilo, stresli bir ise sahip olmak, yanlis oturma ve aktif sigara içiciliginin bel fitigi açisindan risk olusturdugunu dile getiren Medicana International Izmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Ömer Faruk Sendur, belirli sartlarin saglanmasi durumunda ameliyata gerek kalmadan tedavinin gerçeklesebilecegini ifade etti.

Bel fitigi enjeksiyonunun hedefe yönelik olmasi açisindan çok etkili oldugunu belirten Prof. Dr. Sendur, “Temel amaç, diskin küçülmesini saglayarak, diskin etrafindaki dokularin ödemini azaltmak. Bu sayede hacim olarak küçülen fitik ve etrafindaki dokunun sikistirdigi sinirin kurtulmasi saglaniyor. Hastaya çok fazla ilaç vermek yerine sorunlu bölgeyi hedef alarak islemi yapiyor ve küçülmeyi sagliyoruz. Bunu da ultrason esliginde gerçeklestiriyoruz. Bazi hekimler bu islemi skopi adi verilen görüntüleme cihazlari altinda yapar ki bu da ameliyathane ortami ve hastanin isin alacagi anlamina gelir. Oysa ultrason esliginde yapilan bu tür enjeksiyonlar, 15-20 dakika gibi çok kisa bir sürede sonuç almamizi sagliyor” dedi.



Tek seansta agri yok olabiliyor

Poliklinik ortaminda yapilan enjeksiyonun, etkili ve nokta atisi yapilmasi durumunda tek seansta hastayi rahatlattigini dile getiren Prof. Dr. Sendur, “Hasta o gün içerisinde kendisini daha iyi hissediyor. Daha ilerleyen dönemlerde verilen ilacin etkisinin daha da derinlemesine etki etmesi sayesinde tedavi daha yogun hale geliyor. Adeta o bölgedeki doku küçülüyor. Küçülünce de baski altinda tuttugu sinir kurtuluyor. Uzun vadede bazen inatçi ve büyük fitiklarda bu islemi 2. kez tekrarlamakta fayda oluyor. Hastaya yapilan enjeksiyon kortizon içerdigi için, hastalarin bir iki gün tuz diyeti yapmalarini istiyoruz” diye konustu.

Her bel fitigi hastasinin bu islem için uygun olmadigini da ifade eden Prof. Dr. Sendur, öncelikle hastanin ameliyat gerektirecek bir hasta olup olmadiginin degerlendirilmesi gerektigini söyleyerek, “Eger sinir basisi sinirin fonksiyonunu bozacak düzeyde ise yani hasta sinir basisina bagli olarak ayaginda bir zayiflik hissediyorsa, gerek parmak ucu yürümede gerekse topuk üzeri yürümede kaslarinda erimeye yol açtiysa, cerrahi bir operasyon geçirmesi gerekir. Bazi hastalarin da kortizon kullanmasinda problem olabiliyor. O hastalarin da cerrahi tedavi almasi gerekiyor. Bunun disindaki herkese enjeksiyon uygulanabilir. Hamilelerde bile herhangi bir olumsuz durum yasanmaz” seklinde konustu
Kaynak: İHA