Bakan Pakdemirli, Kilis'te Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

KILIS – Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, “2020 yilinda yüzde 4,8 büyüyen tarim sektörümüz 2021 yilinin ilk çeyreginde de yüzde 7,5 büyüme gösterdi. Tarim sektörümüz 11 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Tarimsal hasilamiz 333 milyar liraya ulasarak Cumhuriyet tarihi rekoru kirdi. Ihracatimiz ise bir önceki yila göre yüzde 5 artisla 20,7 milyar dolara ulasti” dedi.

Bakan Pakdemirli, Kilis'te Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli, Kilis’te sektör toplantisina katildi.

Yukari Afrin Baraji ve içme suyu isale hatti açilisi için Kilis’e geldiklerini dile getiren Pakdemirli, daima çiftçilerin, üreticilerin ve yetistiricilerin yaninda olduklarini bildirdi. Tarim ve orman sektörünün büyümeye devam ettigini kaydeden Pakdemirli, “2020 yilinda yüzde 4,8 büyüyen tarim sektörümüz 2021 yilinin ilk çeyreginde de yüzde 7,5 büyüme gösterdi. Tarim sektörümüz 11 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Tarimsal hasilamiz 333 milyar liraya ulasarak Cumhuriyet tarihi rekoru kirdi. Ihracatimiz ise bir önceki yila göre yüzde 5 artisla 20,7 milyar dolara ulasti. Bitkisel üretimimiz de 126 milyon ton üretim rakamina ulasarak Cumhuriyet tarihi rekoru kirdi. Büyükbas hayvan sayimiz 18,2 milyon basa, küçükbas havyan sayimiz ise 54,1 milyon basa yükseldi” dedi.

Son 3 yilda tarimsal desteklerin yüzde 65 artisla 2021 yilinda 24 milyar liraya çikardiklarini ifade eden Pakdemirli, TMO’nun alimlarinda da üretici dostu politikalari hayata geçirdiklerini söyledi.



“Kurakliktan etkilenen çiftçilerimize destek sagliyoruz"

Türkiye genelinde yagislarda yüzde 27 oraninda azalma oldugunu ve bazi bölgelerde kuraklik yasandigini belirten Pakdemirli, “Kilis’te de sahada hasar tespit çalismalarimiz devam ediyor. Kilis’te bugday ve arpada hasat yüzde 70 bitti. Verimde yüzde 40 - 50 arasi kayip var. Çiftçilerimizin Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatiflerine olan borçlari ertelenecek. TARSIM’de devlet destegini yüzde 60’dan yüzde 70’e, hasar ödeme oranini da yüzde 70’den yüzde 80’e çikardik. Böylece çiftçilerimiz daha az pirim daha çok tazminat alacak. Kurakliktan etkilenen hububat ve baklagil üreticilerimize dekara 100 lira destek verecegiz. Mazot-gübre, tohum destegiyle birlikte dekara 151 liraya kadar destek vermis olacagiz. Ayrica, basinçli sulama sistemi için de 150 milyon lira ilave hibe destegi saglayacagiz" ifadelerini kullandi.

“Kilis’e son 19 yilda 1,6 milyar lira yatirim ve hibe destegi verdik"

Kilis’e son 19 yilda 1,6 milyar lira yatirim ve destek sagladiklarini dile getiren Pakdemirli, “Kirsal kalkinma kapsaminda 71 projeye 41,3 milyon lira hibe verdik. 2019’da Kilis Üzüm Üreticileri Birligi’nin kurulmasini sagladik. Amacimiz Kilis üzümünün markalasmasi. Bu kapsamda imalat tesisi ve makine alimi için kalkinma ajansi ve il özel idaresi tarafindan 3,8 milyon lira kaynak aktarildi. Son 19 yilda ormancilik alaninda Kilis’te 11 milyon fidani toprakla bulusturduk. ORKÖY destegi kapsaminda Kilis’e 8,4 milyon lira destek sagladik. Ayrica, 1 bal ormani ve 1 mesire yeri kazandirdik. Sulamada ise son 19 yilda; 2 baraj ve 3 gölet, 6 içmesuyu tesisi, 5 sulama tesisi, 9 taskin koruma tesisini Kilis’imize kazandirdik” ifadelerine yer verdi.

Kilis’e müjdeler

Bakan Pakdemirli, Kilis’e tarim, orman ve su ile ilgili yeni müjdelerle geldiklerini belirterek, “Kilis’te bitkisel üretimde 4 yeni projeyi hayata geçiriyoruz. 10 bin alanda yüzde 50 hibeli yerli bugday tohum ile ilave ekim ve 10 bin alanda da mera islahi yapilacak. Tritikale ve silajlik misir ekimi ile de yem bitkileri üretimini artiracagiz. Kilis’te 2 sebze kurutma tesisi insa ediyoruz. Tarim Il Müdürlügümüz 1,4 milyon lira elektrik ve dogalgazla kurutma için destek verecek. Belediyemiz de 1 milyon lira günes enerjili kurutma tesisine destek saglayacak. Bu iki tesisi bu hizmete alacagiz. Kurutulan sebzeler yil boyu pazarlanabilecek” seklinde konustu.



“Kilis’i ücretsiz suni tohumla projesine dahil ettik"

Bakan Pakdemirli, sözlerinin devaminda, “Kilis’i ücretsiz suni tohumlama projesine dahil ettik. Dezavantajli bölgelerde etçi ve kombine irklari yayginlastiracagiz. Ivesi koyunu ve Kilis keçisini soy kütügü kapsamina dahil ettik. Soy kaydi tutanlara 100 lira, koç/teke alana da 500 lira destek verecegiz. Aricilarimizin günes enerji sistemi, arici barinagi, ari kovani, alet ve ekipman alimlarina da yüzde 50 hibe sagliyoruz. Nitelikli damizlik ihtiyacini karsilamak için damizlik düve alimlarina yüzde 40 hibe destegi verecegiz. Ayrica Kilis keçisini koruma altina aldik. Bu kapsamda halk elinde islah projesi ile keçi sayisini artiracagiz. Biliyorsunuz, 81 ilde büyükbas ve küçükbas hayvan isletmelerinin yatirim destek kararnamesi Resmi Gazete’de yayinlandi. Bu kapsamda, ahir /agil yapimina yüzde 50 hibe, barinak çadir alimina yüzde 50 hibe, makine-ekipman alimina yüzde 50 hibe verecegiz. Diger taraftan, ’Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var Projesi’ni baslattik. Proje kapsaminda küçükbas varligini 100’e ulastirmak isteyen üreticilerimize, ilk yil ödemesiz, 7 yil vade ve ’0’ faizli kredi verilecek. Kilis’te bu projeye 452 basvuru yapildi. KKYDP kapsaminda ise 3 projeye 3,7 milyon lira hibe destegi saglayacagiz. Ayrica, Kirsal Kalkinmada Uzman Eller projesini 81 ilimize yayginlastiriyoruz. Burada da gençlerimize 100 bin lira hibe verecegiz. Bununla ilgili basvuru çagrisi yapacagiz, Kilis’ten de çok proje bekliyoruz” seklinde konustu.



“Kilis’te 78 sulama projesine 1,2 milyon lira hibe"

Kilis’te 78 modern basinçli sulama projesine 1,2 milyon lira hibe vereceklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Böylece 2 bin 566 dekar alanda yüzde 65 su tasarrufu saglanacak ve yilda 2 ürün alinabilecek. Kilis’e ormancilik alaninda ise 2021 yilinda 3 milyon lira yatirim yapacagiz. Bu kapsamda 360 bin fidan dikecegiz. 21 mahalle/köyde 2/b çalismasi yapilacak. 600 bin lira ORKÖY destegi saglayacagiz. 10 bin fidan ile sosyal agaçlandirma çalismasi yapacagiz. 100 dekar alanda 7 bin gelir getirici fidan (zeytin) dikecegiz. 2 köyümüzde tibbi aromatik bitki ormani kuracagiz. 35 bin sumak, lavanta, biberiye ve kekik dikilecek. Ayrica, Hisar Çamligi Tabiat Parki alan düzenleme çalismalarini bu yil tamamliyoruz. Kilis’te biyolojik çesitlilige dayali geleneksel bilginin kayit altina alinmasi projesini de baslattik. Sulama alaninda da Kilis’e 9 projeye 1,1 milyar lira yatirim yapiyoruz. Kayacik sulamasi 1. kisim bu yil 3 bin dekar alan sulamaya hazir olacak. Projeyle 40 bin dekar arazi sulanacak. Yukari Afrin 2. Kademe içmesuyu aritma tesisini insaatini bu yil tamamliyor olacagiz. Kilis atiksu aritma tesisi çikis sularinin sulamada kullanilmasi amaciyla dezenfeksiyon üniteleriyle atik sular sulamada kullanilacak. Bununla ilgili sözlesme imzalandi ve ise baslanildi. Kilis atiksu aritma tesisi çikis sularinin sulamada kullanilmasi kapsaminda da 4 bin 720 dekar arazi sulanacak. Projelerini hazirladik, basliyoruz. Yukari Afrin Barajini maden atiklarindan koruyacak isimizin ihalesine de temmuzda çikiyoruz. Kilis’te arazi toplulastirma konusunda ise 32 köyümüzde 292 bin dekar alanin toplulastirmasini bu yil tamamlayacagiz. Elbeyli’de 250 bin dekar arazide toplulastirma ile ilgili sikinti ve eksikliklerin giderilmesi isinin ihalesini de yapacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA