95 Kilometrelik Atatürk Ve Istiklal Yolu Yürüyüsü Son Buldu

Kurtulus Savasi’nda kagnilarla Inebolu’dan Ankara’ya cephane tasimada kullanilan tarihi Istiklal Yolu’nda gerçeklestirilen ’Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü’, Atatürk ve Sehit Serife Baci Aniti’nda düzenlenen törenle sona erdi. Pandemi dolayisiyla sinirli sayida katilimcinin yer aldigi yürüyüsün en genç ve en yasli katilimcilarina Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Ihsan Selim Baydas tarafindan katilim belgesi verildi.

95 Kilometrelik Atatürk Ve Istiklal Yolu Yürüyüsü Son Buldu
Kurtulus Savasi’nda Inebolu Limani’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildigi güzergahta düzenlenen ve startini Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu’nun verdigi 4 gün süren 95 kilometrelik "Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü" kent merkezinde düzenlenen törenle sona erdi.

Yürüyüse katilan yaklasik 85 kisi, 95 kilometrelik güzergahta geceleri kaldiklari yerde çadir kurarak kamp yaparken, gündüzleri de yürüyüsünü sürdürdü. Dev Türk bayragi esliginde bugün ögleden sonra Kastamonu’ya gelen kalabalik, yürüyüsü Cumhuriyet Meydani’nda sonlandirdi.

Yürüyüsçüleri Kisla Parki önünde Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Ihsan Selim Baydas ile Vali Avni Çakir, Milletvekilleri Metin Çelik ve Hasan Baltaci, Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ve diger protokol üyeleri karsiladi.

Belediye Bandosu öncülügünde olusturulan kortej esliginde meydana yürüyen katilicilara vatandaslar da ellerinde Türk Bayraklari ile balkonlarindan destek verdi. Yürüyüsçülere vatandaslar tarafindan konfeti ve çiçekler atildi.

Cumhuriyet Meydani’nda Sehit Serife Baci ve Atatürk Aniti önünde son bulan yürüyüste konusan Kastamonu Valisi Avni Çakir, Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü kapsaminda motosikletçilerin Inebolu’dan Ankara’ya Anitkabir’e kadar gideceklerini söyledi.



Yürüyüsün 81 Il’e aktarilmasi noktasinda Gençlik ve Spor Bakanligi himayelerine alindigini animsatan Vali Çakir, “Bu etkinlikteki amacimiz ninelerimizi ve dedelerimizi hangi zor sartlarda vatani savunmasi noktasinda nasil bir süreç gösterdikleri, hangi zorluklarla bu ülkeyi vatan yaptiklari gençligimize ve gelecegimize aktarmak. Tüm amacimiz budur. Su anda karsilama noktasinda bulunan gençlerimizin de bu ruha, bu emanete nasil sahip çiktiklari görüyoruz, bundan sonrada sahip çikacaklarinin da göstergesidir. Bu yil ki etkinligimizde özellikle il disindan bazi vatandaslarimizi belki bizlere darilmis olabilir. Katilim için büyük talep aldik ama pandemi sartlarindan dolayi bu katilimi oldukça sinirli sayida yapmak durumunda kaldik. Insallah önümüzdeki yil pandemi sartlarinin ortadan kalkmasiyla çok daha coskulu bir sekilde yürüyüsümüzü gerçeklestiririz. Istiklal Yolundan en az binleri, hatta on binleri görecegiz” dedi.



“Yürüyüsün, insallah Ankara’ya kadar uzadigini birlikte görürüz”

Kastamonu’nun Milli Mücadelenin kilometre tasi bir il oldugunu kaydeden Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Ihsan Selim Baydas ise, “Gençlik ve Spor Bakanligi olarak Atatürk ve Istiklal Yolu yürüyüsümü etkinlik takvimimize dahil ettik. Salgin sartlarinin da kalkmasiyla insallah önümüzdeki yil daha da coskulu bir sekilde yürüyüsümüzü gerçeklestirecegiz. Yollara ve meydanlara sigmayacagimiz ve bu güzergahin tarihte oldugu gibi Ankara’ya kadar uzadigini insallah hep birlikte yasayip görecegiz. Inebolu’dan Kastamonu’ya kadar olan güzergahi yürüyenlerin yas durumuna bakildiginda dalga dalga büyüyecek ve burayi yürüyenler tarihi suuru görecekler. Gençlik ve Spor Bakanligi olarak benzeri etkinlikleri Sarikamis’ta, Çanakkale’de, Afyon’da yapiyoruz. Bir benzere etkinligi de insallah artik Kastamonu’da bu yürüyüs ile yapacagiz. Bu etkinligi yapmamizdaki kastimiz tarihimizde dönüm noktasi olan anlarin yasatilmasi ve gençlerimize o ani ecdadin izinde sloganiyla ne demek oldugunu gelecek nesillere aktarmaktir. Ecdadin izinden gidecegiz, onlarin açtigi yoldan yürümeye devam edecegiz. O ruhu, o aski, o suuru gelecek nesillere aktaracagiz. Gençlerimizi heyecaniyla gelecege yürüyecegiz” diye konustu.



Kastamonu, sesini artik Ankara’ya daha güçlü hissettiriyor”

Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu da, “Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü, artik Gençlik ve Spor Bakanligimizin uhdesindedir. Kastamonu kabugunu kiriyor. Kastamonu, sesini Ankara’da artik daha güçlü hissettiriyor. Cumhuriyetimizin 100. yilinda Kastamonu, o eski ihtisamli günlerini tekrar yakalayacaktir. Yeter ki birlik ve beraberligimiz daim olsun. Insallah bu etkinligi önümüzdeki yillarda çok daha kalabalik ortamlarda kutlamayi nasip eder. Sinirli sayiya ragmen gördügümüz su kalabalik büyük coskuyu anlatmaya yetiyor. Istiklalin ruhu halen bu topraklarda devam ediyor. Insallah önümüzdeki yillardi çok daha ihtisamli günlerde bu etkinlikleri düzenleriz” ifadelerini kullandi.

Atatürk ve Sehit Serife Baci önünde düzenlenen tören tiyatro gösterisi ve Esat Kabakli konseri ile sona erdi.
Kaynak: İHA