Trakya 'Karaçali' Zenginligiyle Balda Aroma Isteyen Aricilarin Çekim Noktasi Oluyor

Balikesir, Mugla, Aydin gibi illerden gelen gezgin aricilar, bereketli bir sezon geçirmek umuduyla basladiklari üretim mesaisini sürdürüyor Karaçali bali üreticisi Ibrahim Çakir: 'Bu bali almak için Trakya'ya binlerce kovan getiriliyor ve bu bal ülkemizin birçok yerinde tüketicilerle bulusuyor'.

Trakya 'Karaçali' Zenginligiyle Balda Aroma Isteyen Aricilarin Çekim Noktasi Oluyor
ÖZGÜN TIRAN - GÖKHAN BALCI - Karaçali bitkisinin yogun olarak yetistigi Trakya karaçali bali üreten gezgin aricilarin vazgeçilmez duraklari arasinda yer aliyor.

Nektar, polen, propolis üretim miktari bakimindan önemli bitkiler arasinda yer alan karaçalinin yetisme alanlari arasinda Edirne, Kirklareli ve Çanakkale basi çekiyor. Karaçali için yüzlerce kilometre yol katedip günlerce kovan basinda konaklayan aricilarin Trakya'daki mesaisi devam ediyor.

Sari çiçeklerini açtigi haziran ayinda karaçali bitkisi etrafinda bal üretimi için Balikesir, Mugla, Aydin gibi illerden gelen gezgin aricilar için mesai sabahin erken saatinde basliyor. Aricilar gün isirken kovanlarin yakinindaki çadirlarda yogun bir güne uyaniyor.

Kovanlari sik sik kontrol ederek arilarinin durumuna bakan aricilarin bölgedeki zorlu mesaileri ay sonuna dek sürecek. Bölgede yaklasik 150 arici, 25 bin kovan arisiyla üretim faaliyetine devam ediyor.

Bereketli bir sezon geçirmeyi umut eden aricilar sagim sonrasi karaçali bali üretimlerini tamamlamis olacak.

- Edirne'de karaçali balina olan ilgi her geçen yil artiyor

Edirne'nin Lalapasa ilçesinin Bulgaristan sinirindaki Hüseyinpinar köyündeki üreticilerden Ibrahim Çakir, AA muhabirine, bölgeyi söz konusu bitkinin yogunlugu dolayisiyla tercih ettigini söyledi.

Karaçali yogunlugundan bölgeye yurdun birçok yöresinden gezgin aricilarin geldigini anlatan Çakir, "Bu bali almak için Trakya'ya binlerce kovan getiriliyor ve bu bal ülkemizin birçok yerinde tüketicilerle bulusuyor. Bu balin en güzel kismi organik bala en yakin bal olmasidir. Karaçali bazi bölgelerde çalti olarak da geçmekte. Karaçali dogada yetisen, hiçbir sekilde ilaca ve zirai müdahaleye maruz kalmayan bir bitkidir. O nedenle karaçali bali son dönemde popülaritesini hizla artirmaktadir." diye konustu.

Çakir, ürünün yurt disinda yasayan Türkler tarafindan da tercih edildigini, bu bali tatil dönüsü yanlarinda götürdüklerini ifade etti.

- Evden uzakta bal mesaisi

Balikesir'in Burhaniye ilçesinden Edirne'ye karaçali bali üretimi için gelen gezgin arici Nahide Atici da 20 Mayis'tan bu yana kovanlarin basinda olduklarini söyledi.

Arilarin petek ve serbetlerini vererek ürün alacaklari günü beklemeye basladiklarini belirten Atici, "Sagim zamani geldigi zaman bali alip köye dönüyoruz. Zor bir meslek. Biz çalti deriz. Trakya'da karaçali bali olarak deniyor. Bu bal için 2,5 ay evden ayri kaliyoruz." dedi.

Esi Irfan Atici da karaçali balinin kaliteli bir bal oldugunu ancak bal üretiminin yildan yila degisiklik gösterdigini, her yil ayni verimi alamadiklarini ifade etti.

- "Karaçali balini üretmek zordur"

Kirklareli'ndeki üreticilerden Serkan Kovankaya ise diger bal çesitlerine göre karaçali balini üretmenin zor oldugunu söyledi.

Bu balin üretiminin sadece haziran ayinda oldugunu dile getiren Kovankaya, "Karaçali balinin lezzetini bilen bilir. Bu bali elde etmek gerçekten çok zordur çünkü bu karaçalilar 10 veya 15 gün çiçek açiyor." dedi.

Her aricinin karaçali bali üretemedigini anlatan Kovankaya, "Karaçali balini almak zordur. Her arici karaçali bali alamiyor. Karaçaliyi çiçek baliyla karistirip yapanlar da var." seklinde konustu.

Kovankaya, karaçali balinin aromasindan, antioksidan degerinden, daha koyu olmasindan ve geç kristallesmesinden dolayi tercih edildigini sözlerine ekledi.

- 300 ton verim bekleniyor

Kirklareli Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da tarimsal alandan uzak yerlerde olmasi dolayisiyla bu bitki çiçeklerinin herhangi bir kimyasala temas etmedigini söyledi. Bu nedenle karaçalidan çok kaliteli bal elde edildiginin altini çizen Aksoy, "Trakya'da karaçali bitkisi yogunlugu fazla, o yüzden bu bitkiden aromasiyla öne çikan bali üretmek üzere bölgeye gelen çok gezgin ariciyi agirliyoruz. Trakya karaçali bitkisinin fazlaligi dolayisiyla karaçali bali üretiminde önde. Kirklareli özeline bakarsak geçen yil 230 ton olan karaçali bali üretimimizin bu yil 300 ton olmasini bekliyoruz." dedi.

Aksoy, karaçali balinin bilimsel olarak da ortaya konulmus degerlerinin oldugunu söyledi. Aksoy, bu ürünün diger bal çesitlerine göre üretiminin az oldugunu belirtti.

Karaçali balinin haziran ayinda 2 hafta çiçek açan karaçalilardan üretildigini dile getiren Aksoy, "Çiçek dönemi kisa oldugundan çok yüksek miktarda üretmek mümkün olmuyor. Bal sagim dönemi kisa. Kirklareli ve Trakya özelinde söylersek bu sene çok bereketli bir yil geçiriyor." diye konustu.

Kaynak: AA