Küresel Piyasalar, ABD'nin Enflasyon Verisine Odaklandi

Küresel piyasalarda karisik bir seyir izlenirken, yatirimcilar bugün ABD'de açiklanacak enflasyon verisi ile Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) toplantisina odaklandi.

Yeni tip koronavirüs salgini sonrasi ekonomilerdeki toparlanmaya iliskin iyimserlige karsin, enflasyon endiseleri ve para politikalarina iliskin belirsizlikler gündemin odagindaki yerini koruyor.

Bu anlamda bugün ABD'de açiklanacak enflasyon verisi ile ECB'nin toplantisinin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olmasi bekleniyor.

ABD'de nisan ayinda yüzde 4,2 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çikan enflasyonun, mayista da artisini sürdürerek yüzde 4,7'ye ulasacagi tahmin ediliyor.

Analistler, ABD'de enflasyonun beklentilerin üzerine çikmasinin, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) genislemeci para politikalarindan geri adim atma olasiligini artirarak piyasalar üzerinde baskiya neden olabilecegini ifade etti.

ECB'nin bugünkü toplantisinda faizlerde ve varlik alim programinda degisiklige gitmesi beklenmezken, karar metni ve ECB Baskani Christine Lagarde'in açiklamalarinda gelecek dönem politikalarina iliskin ipuçlari aranacak.

Bugün ECB'nin özellikle varlik alim programina iliskin yapacagi yönlendirmelerin takip edilecegini aktaran analistler, Pandemi Acil Varlik Alim Programi'na (PEPP) iliskin ucu açik mesajlarin verilebilecegini bildirdi.

Analistler, olasi ucu açik açiklamalarin, piyasalardaki belirsizliklerin sürecegi anlamina gelecegini belirterek, son bir haftadir gelismis ülke tahvillerine artan ilginin devam edebilecegini söyledi.

Dün New York borsasinda saticili bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yillik tahvil faizi yüzde 1,47 ile son 3 ayin en düsük seviyesine geriledi.

Dow Jones endeksi yüzde 0,44, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,09 deger kaybetti. Dolar endeksi ise sinirli yükselisle günü 90,1 seviyesinde tamamladi.

Avrupa pay piyasalarinda, bugünkü ECB toplantisi öncesinde dün karisik seyir izlendi. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,38 deger kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,19 yükselis kaydetti.

Bugün veri gündeminin sakin oldugu Asya borsalarinda yükselis egilimi dikkati çekiyor. Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 deger kazandi.

Yurt içinde, dün yüzde 0,11 deger kazanan BIST 100 endeksi, günü 1.449,17 puandan tamamladi. Dün yüzde 0,2 düsüsle 8,5881'den kapanis yapan dolar/TL ise, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,5910 seviyesinde islem görüyor.

Bugün yurt içinde is gücü istatistikleri, yurt disinda ise ECB'nin faiz karari ve ABD'de enflasyon verilerinin takip edilecegini bildiren analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.390 puanin destek, 1.470 seviyesinin direnç konumunda oldugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, nisan ayi isgücü istatistikleri

10.00 Türkiye, nisan ayi dis ticaret endeksleri

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

14.45 Avro Bölgesi, ECB'nin faiz karari

15.30 ABD, mayis ayi Tüketici Fiyat Endeksi

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

Kaynak: AA