Hüyük'te 408 Bin Dekar Ekili Saha Kurakliktan Zarar Gördü

Konya’nin Hüyük ilçesinde 408 bin dekar ekili alanin bu yil yasanilan kurakliktan olumsuz etkilendigi belirtildi.

Hüyük'te 408 Bin Dekar Ekili Saha Kurakliktan Zarar Gördü
Hüyük Ziraat Odasi Baskani Hürriyet Sahin, Konya bölgesinde bu yil yasanan kurakliktan Hüyük ilçesindeki ekili sahalarin da zarar gördügünü açikladi.

Bölgedeki kuraklik verilerini paylasan Sahin, Hüyük ilçesinde çiftçi kayit sistemine kayitli 260 bin dekar arazi bulundugunu, bölgede kuru tarim yapilan arazi miktarinin 200 bin dekar, sulu tarim yapilan arazi miktarinin ise 60 bin dekar civarinda oldugunu hatirlatti. Bu yil bölge genelinde yasanilan kurakliktan olumsuz etkilenen kuru alanlardaki zarar miktarinin 160 bin dekar civarinda oldugunu ifade eden Sahin, kuru alan zararinin yüzde 80 seviyesine ulastigini vurguladi. Sulu alandaki zarar miktarinin da 36 bin dekar seviyelerinde oldugunu belirten Sahin, bunun da oraninin yüzde 60 seviyelerinde oldugunu kaydetti.

Sahin, kis ve ilkbahar dönemindeki yetersiz yagislar nedeniyle kurak bir dönem yasayan bölgede çiftçilerin büyük bir magduriyet içerisinde oldugunu ifade ederek, sunlari aktardi:

“Bölgemizde 2021 çiftçi kayit sistemi baz alinarak yapilan tespitlerde arpada 47 bin 200 dekarlik bir alanda zarar söz konusu. Bu, bugdayda 97 bin 850 dekara ulasiyor. Hububatin yani sira baklagil ekili arazilerimiz de kurakliktan olumsuz etkilendi. 25 bin dekarlik nohut, mercimek, fasulye ve bezelye gibi ürünlerin ekildigi baklagil ekim alaninin bulundugu ilçemiz genelinde bu ürünlerde de zarar orani yüzde 80 seviyelerine ulasmis durumda. Ayrica, bölgemizde hashas ve çilek üretimi yapilan alanlar da bu yil yasanan kurakliktan etkilendi. Bölgemizdeki bu zarar tespit durumunu tüm ilgili kurum ve kuruluslarimizla da paylastik.”

Ziraat Odasi Baskani Hürriyet Sahin, bölgede yetistirilen ve kurakliktan etkilenen ürünlerin son durumlariyla ilgili olarak ise sunlari kaydetti:

“Bugdayda bölgemizde 97 bin 870 dekar alanin 78 bin 280 dekarinda hasar söz konusu. Hasar orani yüzde 80 olup, yetersiz yagislar nedeniyle sapa kalkma döneminde bitkiler gelisememis olup, ürün alinamayacak durumdadir. 47 bin 200 dekar arpa ekili alanin bulundugu bölgemizde 37 bin 760 dekarlik ürün ekili alanda hasar söz konusudur. Bugdaydaki nedenlerden dolayi ürün alinamayacak durumdadir. Baklagillerden nohut ve mercimekte de yüzde 70 ve yüzde 80’lik hasar söz konusudur. Nohutta çimlenme dönemi ilkbahar toprak nemi ile çimlenme olmus, bitkiler toprak yüzeyine çikmis fakat gelisimleri 10-15 santim arasinda bitkiler fenolojik evresinden önce çiçeklenmis, bitki gelisimleri ve çiçek olusumlari çok düsüktür. Mercimekte de bitkiler kuraklik nedeniyle çimlenmis ancak sicak ve kuraklik nedeniyle toprak nem orani az olmasi sebebiyle filizler kurumustur. Bölgemiz, Konya’da hashas ve çilek üretiminin de önemli bir merkezi olup, 6 bin 500 dekar hashas ekili sahamizda 2 bin 275 dekarlik alanda kurakliktan yüzde 35 seviyesinde hasar olusmustur. 7 bin dekarlik çilek ekili alanimizda ise 2 bin 400 dekarlik alan kurakliktan etkilenmis, hasar orani ise yüzde 60’lara ulasmistir. Yagis olmamasi nedeniyle hashasta boylanma ve çiçeklenme olmamistir. Bitkiler strese girmis ve çiçeklenme olmadan kurumaya dönmüstür. Çilekte ise, su kaynaklarinda çiçeklenme dönemindeki su yetersizligi ve meyve verimi az, bitki kurumalari olmustur. Ayrica, nötürgün bitkisi olmasi nedeniyle çiçeklenme durmustur.”
Kaynak: İHA