Gömeç'te Hazine Arazisinin Satis Kararina Bölge Halki Tepki Gösterdi

Balikesir’in Gömeç ilçesine bagli Karagaç Mahallesi sinirlari içinde bulunan hazineye ait 12 dönümlük arazinin satisa çikarilmasina yöre halki tepki gösterdi.

Gömeç'te Hazine Arazisinin Satis Kararina Bölge Halki Tepki Gösterdi
Artur-Karagaç yolu üzerinde bulunan ve dört tarafi yollarla çevrili olan üçgen biçimindeki 12 dönümlük arazinin 1 milyon 250 bin lira gibi düsük bir bedelle ihaleye çikarilmasina vatandaslar tepki gösterirken, Belediye Baskani Mehmet Irem Himam da arazinin satilmamasi için konuyu mahkemeye götürdüklerini bildirdi.

Satisi yapilmak istenilen arazinin önünde toplanan yöre halki, söz konusu alanda sosyal ya da spor tesisi kurulmasini ve halkin hizmetine sunulmasini talep eden Gömeç Belediye Baskani Mehmet Irem Himam’in öncülügünde bir basin açiklamasi yapti.

Gömeç Belediye Baskani Mehmet Irem Himam, Bütünsehir Yasasi kapsaminda Karaagaç beldesinin Gömeç’in bir mahallesi haline getirilmesinin ardindan söz konusu alanin Hazine ve Maliye Bakanligina devredildigini kaydetti.

12 dönümlük arazinin 1 milyon 250 bin lira muhammen bedel karsiliginda satisa çiktigini belirten Baskan Himam, “Oysa sanirsiniz ki bu arazinin hemen yani basindan geçen Artur-Karaagaç yolu burada yok ve biz dagin basinda zeytinliklerin ortasindayiz. Çünkü ancak öyle bir yerde 12 dönümlük bir zeytinlik 1 milyon 250 bin lira bedelle satilabilir. Oysa su anda burasi çok daha degerli. Bir de tapuya serh konulmus. Bu alani TOKI kendi hizmetleri için kullanmiyorsa, satamaz. Yani bu arazi hazineye geri döner” ifadelerini kullandi.

Satis öncesinde ihalenin iptali için dava açtiklarinin altini çizen Himam, “Çünkü biz buranin satilmasini ve bu ihaleyi istemiyoruz. Burasi bu yörede yasayan insanlara hali saha, kapali spor salonu, mümkünse yüzme havuzu, hatta bir aquapark gibi sosyal tesislerle hizmet vermesini istiyoruz. Ama burasinin bir gecekonduya dönebilecek sekilde özel bir sahsa verilmesini istemiyoruz” diye konustu.

Gömeç Belediye Baskani olarak kendisinin ve belediye yönetimindeki hiç kimsenin söz konusu alandan rant saglamak gibi bir amaçlarinin asla olamayacagini vurgulayan Mehmet Irem Himam söyle devam etti:

“Tam tersi biz bu satisa ve buranin özellestirilmesine karsiyiz. Ama bu satisin yapilmasini isteyenler su an burada degiller. Oysa yanlislikla Gömeç Belediyesi olarak ben burayi satiyor olsaydim, firtina kopartilirdi. Bu baglamda sunu çok merak ediyorum; burasinin satilmasi konusunda agzini bile açmayanlarla, özellikle de Karaagaçli hemserilerim, bu yörenin sokaklarinda söz konusu satis gerçeklesirse o utançla nasil dolasacaklar çok merak ediyorum.”

Basin açiklamasinin ardindan söz alan Karagaç’in Bütünsehir Yasasi öncesindeki ilk belediye baskani Namik Dogan Adatepe de söz konusu arazinin kendi belediye baskanligi döneminde belediyeye katildigini kaydederek, “Burada imar alani yok. Biz burasini spor alani olmasi için tahsis etmistik. Ben 70 yasindayim. 60 yildir bu bölgede ne olup bittigini çok iyi bilirim. Bugün bu arazinin gizlice satisa çikaranlar bugün burada olmaliydilar. Halkin haberi olmadan burayi devredenler, aynen halkin haberi olmadan bu alani belediye devretmeleri lazimdi. Burasi bizim malimiz. Karaagaç’in öz mali. Bizler bu alanda büyüdük. Burada hayvanlarimizi yetistirdik. Simdi bu insanlara yazik degil mi? Madem burada konut yapilmadi Çünkü söz konusu yasa kapsaminda burada yapilacak binalarin boyu 6 buçuk metreyi geçemezdi. Bu satis gerçeklesirse; yap-islet-devret modeliyle birine devredilecek ve halkin öz malini birine satacaklar. Ben buradan Artur Sitesi yönetimine de sesleniyorum. Gelin Karaagaç halkiyla birlikte Gömeç Belediyesi’ne bu alanin devrini saglayalim. Belediye de burada halkin hizmeti için sosyal tesisler kurabilsin. Çünkü bu yörenin insani Artur Sitesi’nin içindeki sosyal ve sportif tesislerden yararlanamiyor. Bari burada bu kompleksler olusturulabilsin” dedi.

Karaagaç Mahallesi Muhtari Fahri Türk ve Gömeç Kent Konseyi Baskani Ali Riza Targay da söz konusu alanin birilerine rant alani haline getirilmemesi için Gömeç Belediyesi ile mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerinin mesajini verdi.

Öte yandan konuyla ilgili AK Parti Balikesir Milletvekili Mustafa Canbey ile AK Parti Gömeç Ilçe Baskani Esref Uslu’nun da önümüzdeki günlerde açiklamalarda bulunacagi ögrenildi.

Eyleme; Gömeç Belediye Meclis üyeleri Hüseyin Gazi Pisgin, Senay Çankaya, Gömeç Kent Konseyi Baskani Ali Riza Targay, Karagaç Mahallesi Muhtari Fahri Türk, Gömeç Çiftçi Mallari Koruma yönetim ve personeli ile çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: İHA