Çanakkale Gazisinin Oglu, 85 Yasinda 95 Kilometrelik Istiklal Yolu Yürüyüsü'ne Katiliyor

Katilimcilarin en yaslisi olan Turgut Kaçmaz, dinamikligi ve en önde yürümesiyle dikkati çekiyor Kastamonu Valisi Avni Çakir: 'Turgut bey yürüyüste ulu bir çinar gibi hem rehberlik, agabeylik, dedelik yapiyor hem de 7'den 70'e sözünü biraz daha yükseltiyoruz. 7'den 85'e kadar Türk milletinin vatan sevgisinin nisanesi olarak burada bulunuyor'

Çanakkale gazilerinden, 1994 yilinda 110 yasindayken vefat eden Hüseyin Kaçmaz'in 85 yasindaki oglu Turgut Kaçmaz, 95 kilometrelik Istiklal Yolu Yürüyüsü'ne katiliyor.

Kurtulus Savasi'nda Inebolu Limani'na gelen silah ve cephanenin Anadolu'ya sevk edildigi güzergahta düzenlenen "Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü" bu yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle 60 katilimci ile yapiliyor.

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu'nun da katildigi törenle 8 Haziran'da Inebolu ilçesinden baslayan yürüyüs, 11 Haziran'da Kastamonu'da sona erecek.

Son Çanakkale gazisi Hüseyin Kaçmaz'in 85 yasindaki oglu Turgut Kaçmaz, grubun en yaslisi olarak dinamikligi ve en önde yürümesiyle dikkati çekiyor.

Kaçmaz, AA muhabirine, babasi Hüseyin Kaçmaz'in Balkan, Çanakkale ve Kurtulus Savasi'na katilarak gazi oldugunu, Dumlupinar Meydan Muharebesi'nde gösterdigi kahramanlikla istiklal madalyasina layik görüldügünü söyledi.

Babasinin vatan, bayrak ve din için 14 yil savastigina dikkati çeken Kaçmaz, "Babam, 1994 yilinda 110 yasinda vefat ederken dünyanin en yasli ve son Çanakkale gazisiydi. Istiklal Yolu çok önemlidir. Eger Inebolu'daki cephane Ankara'ya, Ankara'dan da Dumlupinar'a, Sakarya'ya çikmasiydi biz savasi kaybedebilirdik. Onun için Atatürk bu yolu çok kiymetli buluyordu." dedi.

Yürüyüse uzun yillar katilmak istedigini anlatan Kaçmaz, sunlari kaydetti:

"Eger gençlere örnek olabildiysem ne mutlu bana. Yürüyüste, severek yaptigim için hiç zorlanmadim. Gençler arkamdan geldi, dinlenmem gerekti. Yürüyüs sirasinda o günkü Serife Baci'yi hissettim. Dedelerimizin, nenelerimizin nasil burada cephane tasidigini hissettim. Yürüyüse ilk defa katildim, çok mutluyum. Asirlarca tek yürek, tek bilek olduk. Bu vatan, bu bayrak, bu ezan bizim. Bizler birlik beraber oldukça Çanakkaleler degil, Edirne'den Ardahan'a kadar bu yurdun bir karis topragi geçilmez ve bölünmez."

Yürüyüse katilan 10 yasindaki Erkin Evin Arslan ise atalarinin geçtigi yoldan geçmenin mutlulugunu yasadigini dile getirerek, "Çok yorucuydu, ayaklarim agridi ama çok güzeldi." ifadesini kullandi.

10 yasindaki Gökçe Torun da Sehit Serife Baci'yi anmak için yürüyüse katildigini belirtti.

- "Türk milletinin vatan sevgisinin nisanesi olarak burada bulunuyor"

Kastamonu Valisi Avni Çakir da Istiklal Yolu'nun önemine isaret ederek, "Inebolu, Milli Mücadele'nin lojistik merkezi. Buradaki insanlar vatani canlarindan aziz bildiler. Serife Bacilarin, Halime Çavuslarin fedakarliklari aziz milletin evlatlarina birakacagi en güçlü miraslardan bir tanesi." diye konustu.

Yürüyüsün bu yil Gençlik ve Spor Bakanligi himayesinde yapildigini anlatan Çakir, "Yürüyüse katilan kizlarimiz 10'ar yasinda. Yanlarindaki amcalari, dedeleri de 85 yasinda. Turgut bey yürüyüste ulu bir çinar gibi hem rehberlik, agabeylik, dedelik yapiyor hem de 7'den 70'e sözünü biraz daha yükseltiyoruz. 7'den 85'e kadar Türk milletinin vatan sevgisinin nisanesi olarak burada bulunuyor." diye konustu.

Yürüyüse katilimi, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle sinirli sayida tuttuklarinin altini çizen Çakir, "Sadece Kastamonu'dan yürüyüsçülerimize izin verdik. Insallah önümüzdeki yil pandemi sartlarinin da iyilesmesiyle burada binlerle yürüyecegiz." dedi.

Kaynak: AA