Bitlis Valiligi, 'Dere Üstü Kentsel Dönüsüm' Projesiyle Ilgili Haberlerin Gerçegi Yansitmadigini Duyurdu

Bitlis Valiligi, "Dere Üstü Kentsel Dönüsüm" projesiyle ilgili son zamanlarda basinda yer alan haberlerin gerçegi yansitmadigini bildirdi.

Valilikten yapilan açiklamada, Dere Üstü Kentsel Dönüsüm projesiyle ile ilgili yazili ve görsel basinda yer alan bazi haberler ile esnaftan bir kesimin basin bildirilerinde eksik, hatali ve yanlis ifadelerin bulundugu belirtildi.

Haberlerde bahsi geçen alandaki tarihi degeri yüksek camiler ile tescilli yapilarin daha önce korundugu ve dokusuna uygun restore edilerek kullanima açildigi hatirlatilan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"6306 sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanunun 9'ncu maddesinin 3. fikrasinda, 5366 sayili Yipranan Tarihi ve Kültürel Tasinmaz Varliklarin Yenilenerek Korunmasi ve Yasatilarak Kullanilmasi Hakkinda Kanun kapsamindaki alanlarda uygulamada bulunulmasi halinde Kültür ve Turizm Bakanliginin görüsü dogrultusunda islem yapilacagi yönünde açik hüküm olmasina karsin, proje kapsaminda tarihi yapilarin yikilacagi iddialarinin gerçegi yansitmadigi asikardir. Bu durum, belli çevrelerce yalan ve yanlis bilgilerle kamuoyunu etkileyerek, ilimizin gelecegi için vazgeçilmez olan dönüsüm projesinin engellenmesine yönelik kasten gerçeklestirildigini göstermektedir. Bu nedenle çalismalarina devam edilen proje hakkinda kamuoyunun ve halkimizin dogru bilgilendirilmesi ihtiyaci hasil olmustur."

Söz konusu okul binasinda herhangi bir islem yapilmayacagi bildirilen açiklamada, proje kapsaminda tescilli hiçbir cami veya tarihi yapinin yikilmayacagi vurgulandi.

Alandaki binalarin altinda kaybolmus köprü ve kale surlari gibi tarihi ile kültürel varliklarinin ortaya çikarilarak gelecek nesillere aktarilacagi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Yapilarin tahliye ve yikim islerinden sonra dere islahiyla beraber söz konusu alanda halkimizin gezip dolasacagi, dinlenecegi, aileleriyle vakit geçirecegi yerler olusturularak, tarihi ve kültürel yapilarla alanin turizm merkezi haline getirilmesi saglanacaktir. Dönüsüm uygulamalarina baslanilabilmesi için 6306 sayili kanunun 6/A maddesinin 1. ve 3. fikralari geregi, riskli alandaki yapilarin, 30 Haziran 2021'e kadar tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu sürede tasinmazin tahliye edilmis veya edilmemis olmasina bakilmaksizin elektrik, su, dogalgaz ve iletisim baglantilari kesilerek yapilara giris çikislar engellenecektir."

Kaynak: AA