Bir Grup Avukat Uygurlara Karsi Islenen Suçlari Sorusturmasi Için Uluslararasi Ceza Mahkemesine Basvurdu

Bir grup uluslararasi insan haklari avukati, Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) savcilarina, Çin makamlarinin Sincan Uygur Bölgesi'ndeki Uygurlara karsi isledigi iddia edilen suçlarin sorusturulmasi için delil dosyasi sundu.

Avukatlar, mahkeme üyesi olmayan Çin'in, Uygurlara yönelik isledigi iddia edilen suçlara iliskin UCM'de sorusturma baslatma girisiminde bulundu.

Avukatlarin mahkemeye sundugu dosyada, Sincan Uygur Bölgesi'ndeki Uygurlarin "Çinli casuslar tarafindan hedef alindigini, toplandigini, ortadan kayboldugunu ve Tacikistan'dan sinir disi edildigini" ortaya koyan belgelerin oldugu belirtildi.

- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalari

Çin'de son yillarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararasi kamuoyu tarafindan elestiriliyor.

Pekin'in "mesleki egitim merkezleri" olarak adlandirdigi, uluslararasi kamuoyunun ise "yeniden egitim kamplari" diye tanimladigi yerlerde, çok sayida Uygur Türkü kendi rizasi disinda tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduguna, buralarda kaç kisinin olduguna ve söz konusu kisilerden ne kadarinin sosyal hayata döndügüne iliskin bilgi vermiyor.

BM ve diger uluslararasi örgütler, kamplarin incelemeye açilmasi çagrilarini yinelerken; Çin, su ana kadar kendi belirledigi birkaç kampin az sayida yabanci diplomat ve basin mensubu tarafindan kismen görülmesine izin verdi.

Çin makamlari, BM yetkililerinin dogrudan bilgi almak amaciyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

Kaynak: AA