Bakan Yardimcisi Tunç Açiklamasi 'Bu Yil Içerisinde Bulundugumuz Bir Kuraklik Problemini Ve Riskini Yasiyoruz'

ELAZIG – Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, pandemi ve sonrasi yeni bir dönemde yeni strateji ve politikalara ihtiyaç olacagini belirterek, “Bunlarla alakali yeni yol haritalarimizi belirleyecegiz. Bu yil içerisinde bulundugumuz bir kuraklik problemini ve kuraklik riskini yasiyoruz. Bu kuraklik riski bize gida arz güvenligimizin saglanmasi noktasinda yeni politikalar ve yeni stratejileri belirleme görevi veriyor” dedi.

Bakan Yardimcisi Tunç Açiklamasi 'Bu Yil Içerisinde Bulundugumuz Bir Kuraklik Problemini Ve Riskini Yasiyoruz'
Tarim ve Orman Bakan Yarimcisi Mehmet Hadi Tunç programlari kapsaminda Elazig’a geldi. Bakan Yardimcisi Tunç ilk olarak Su Ürünleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügünde sektör toplantisina katildi.

Toplantida bölgede yasanan kuraklik ve pandeminin üretimdeki etkisi ele alindi.

Küresel bir pandemi yasadiklarini vurgulayan Bakan Yarimcisi Mehmet Hadi Tunç, “Pandemi sürecinde sektörümüzün suan ki aliskanliklarinin biraz daha gelismesi gerektigini hepimiz biliyoruz. Zaten pandemi ve sonrasi yeni bir dönemde yeni strateji ve politikalara ihtiyaç olacak. Bunlarla alakali yeni yol haritalarimizi belirleyecegiz. Ikincisi ise bu yil içerisinde bulundugumuz bir kuraklik problemini ve kuraklik riskini yasiyoruz. Bu kuraklik riski bize gida arz güvenligimizin saglanmasi noktasinda yeni politikalar ve yeni stratejileri belirleme görevi veriyor. Bu konuda neler yapmamiza dair görüslerinizi alacagiz. Elazig’in yasadigi 3’ncü bir problem vardi. Bir deprem geçirdi ve depremden sonra da bazi ilave ihtiyaçlar ve eksiklikler yasadik. Bu risklerin de en aza indirilmesi ile alakali sizlerden öneri ve tavsiye alacagiz” diye konustu.

Yasanan kuraklik riski ile alakali Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açiklamalari oldugunu animsatan Tunç, “Kurakliktan etkilenen alanlarda Il Müdürlügümüz, TARSIM Bölge Müdürümüz gerekli çalismalarini yapiyorlar ve yaptilar. Köy veri bazli hasar oranlari daha sonra suanda ise parsel oranli çalismaya dönüstü. Her parseldeki kayitlar ve hasarlar tutanaklariyla bakanliga ve ilgili birimlere iletilecek. Cumhurbaskanimizin belirttigi gibi dekara 100 TL’ye kadar hasar tazmin ödemeleri üreticilerimize ve çiftçilerimize yapilacaktir. Ayrica TARSIM sigorta kapsaminda olan alanlarda da TARSIM Bölge Müdürümüz gerekli çalismalari yapiyor, bunlarla alakali ödemeler de üretici ve çiftçilerimize yapilacaktir. Daha önce borç ertelemeleriyle alakali çikmis Cumhurbaskanligi Kararnamesinin geregi olarak borç ertelenme ve bugün kanunlasan diger borçlarin yapilandirilmasi ile alakalida çalismalar devam ediyor. Bununla alakali üreticilerimiz müracaatlarini yaparlarsa hem borçlarin yapilanmasi hem geri ödemelerin yapilanmasi konusunda gerekli duyarligi hükümetimiz gösteriyor. Bu duyarlilik insallah sizlerin memnuniyetini saglayacak sonuçlara ulasacak diye ümit ediyoruz” seklinde konustu.

Gelen küresel pandemi ve kurakligin olusturdugu tahribatin hepsini ortadan kaldirmanin mümkün olmadigini da aktaran Tunç, “Ona kimsenin gücü yetmiyor. Amacimiz nispeten bir miktar rahatlatma imkani olabilirse ve sürdürülebilir bir tarimsal faaliyetin devamini saglayabilmektir. Yine amacimiz halka, zincir kopmasin ve üretim sürdürülebilir bir sekilde devam etsin. Bu amaç dogrultusunda insallah verilecek bu hasar tazminatlari yeni dönemin tarimsal faaliyeti için bir can suyu ve kaynak olarak kullanilmasini ümit ediyoruz. Insallah önümüzdeki dönemde hiçbir parsel bos kalmadan yeniden üretime ekime ve dikime devam edecegimizi ümit ediyorum” dedi.

Toplantiya, Bakan Yardimcisi Tunç’un yani sira Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürü Nuri Yilmaz, Tarim Reformu Genel Müdürü Bekir Engürülü, HAYGEM Islah ve Gelistirme Daire Baskani Adem Bölükbasi, Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan, çiftçiler ve üreticiler katildi.

Kaynak: İHA