Ayvacik Çayi Ve Kisik Kanyonu Kurakliga Teslim Oldu

Denizli’nin Çal ilçesi sinirlari içinde yer alan Adigüzel Barajini besleyen Ayvacik Çayi’da yasanan kuraklik nedeniyle tamamen kurudu. Dogal güzelligiyle yerli ve yabanci turistler tarafindan ilgi gösterilen Kisik Kanyonunda da su seviyesi düstü kanyon kurumanin esigine geldi.

Ayvacik Çayi Ve Kisik Kanyonu Kurakliga Teslim Oldu


Denizli’de bahar yagmurlarinin yagmamasi, mevsim normallerinin üzerinde seyir eden hava sicakligi nedeniyle Çal Ilçesi sinirlari içinden geçen ve Adigüzel Barajini besleyen en önemli su kaynaklarindan biri olan Ayvacik Çayi’da kurakliga yenildi tamamen kurudu. Çal ilçesinde Kumral Mesireligi yakinlarindaki Büyük Menderes’in olusturdugu Kisik Kanyonunda da kuraklik nedeniyle su bitme noktasina geldi. Ayvacik Çayi’nin Adigüzel Baraj suyuna karistigi alanda suyun yaklasik 1,2 kilometre çekildigine dikkat çeken Güner Yagmur, “Ayvacik Çayi, Çal Develler Mahallesinden dogup, Ortaköy sinirlarindan geçerek Adigüzeller Baraji’na dökülmektedir. Baraj suyu yaklasik bin 200 metre yok olmustur. Kuraklik nedeniyle çaylarda ve nehirlerde sular azalmistir. Bu kurakligin büyük zararlarini görmekteyiz. Baglar ve arpa, bugdaylarimiz kuraklik nedeniyle ürünlerde yüzde 50 kayip meydana gelmistir” dedi.



Kisik Kanyonunda su bitme noktasina geldi

Çal Ilçesi’ne yedi kilometre mesafede Kumral Mesireligi yakininda bulunan Kisik Kanyonu’nda da kurakligin etkisiyle su bitme noktasina geldi. Büyük Menderes’in olusturdugu vadi içinde geçen yillarda su seviyesinin 1.70 metre yükseklige çiktigi kanyon içinde su azalinca kayalar ve adaciklar gün yüzüne çikti. Denizli’den kanyona yürüyüs için giden Hazim Bozca, “Bugün Denizli’den Çal Kisik Kanyonu’na gezip ortami görelim diye geldik ama maalesef kuraklik nedeniyle kanyonumuz kuramaya yüz tutmus. Su yok denecek kadar az. Dogayi kendi ellerimizle yok etmeye basladik. Bunun sonuçlarini kötü bir sekilde yasayacagiz ama kanyon zamaninda çok güzeldi. Maalesef kuramaya yüz tutmus, geldik üzülerek geri dönüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA