AB Açiklamasi 'Covid-19'Un Kökeni Hakkinda Arastirmacilara Tam Erisim Hakki Verilmeli'

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel, G7 Zirvesi öncesinde gerçeklestirdikleri ortak basin toplantisinda korona virüsün kökeni hakkinda arastirmacilara tam erisim hakki verilmesi çagrisinda bulundu.

AB Açiklamasi 'Covid-19'Un Kökeni Hakkinda Arastirmacilara Tam Erisim Hakki Verilmeli'
Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel G7 Zirvesi öncesinde Belçika’nin baskenti Brüksel’de ortak basin toplantisi gerçeklestirdi. Ikili, ilk olarak Çin’de görülen Covid-19’un kökeni hakkinda arastirmacilara sinirsiz erisim hakki verilmesi çagrisinda bulundu. Avrupa Komisyonu Baskani Leyen "Korkunç bir salgin var. Bunun bir daha asla olmayacagindan emin olmak için, dogru araçlari gelistirmek için nereden geldigini bulmaliyiz. Arastirmacilarin bu salginin kaynagini gerçekten bulmak için gerekli olan her seye tam erisime ihtiyaci var" ifadelerini kullandi. Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel de, "Ders alabilmek için dünyanin tam olarak ne oldugunu bilmeye hakki var. AB seffaflik için her türlü çabayi destekliyor" dedi.

G7 Zirvesinin gündemine dair bilgi veren Ursula von der Leyen, "Çok genis bir gündemimiz var. Covid-19’un ekonomik etkisi, küresel egitim durumu, saglik ve tabii ki iklim konularini ele alacagiz" dedi.



"Avrupa’da yetiskin nüfusun yüzde 50’sinden fazlasi en az bir doz asi aldi"

Avrupa Komisyonu Baskani Leyen, Avrupa’da yetiskin nüfusun yüzde 50’sinden fazlasinin asinin en az bir dozunu aldigini, 100 milyon Avrupalinin ise tamamen asilandigini kaydetti.

Leyen bunun, ihracati hiç durdurmadan yapildigini söyleyerek, "Geçtigimiz Aralik ayindan bu yana Avrupa Birligi’nde üretilen 700 milyon dozdan, 90’dan fazla ülkeye yaklasik 350 milyon doz ihraç edildi. 2022’den sonra mesele yalnizca asilari paylasmak degil, Afrika’da üretim kapasitesini gelistirmek de olacak. Avrupa’nin Afrika’da üretim kapasitesini gelistirmek için 1 milyar Euro tutarinda bir destek açikladigini biliyorsunuz" diye konustu.



Egitime 100 milyon Euro katki

Ursula von der Leyen, Covid-19’un dünyadaki çocuklar için tarihin en kötü egitim krizlerinden birine yol açtigini ifade ederek AB’nin 2026 yilina kadar okullarda 40 milyon daha fazla kiz çocugu ile 10 yasina ya da ilkokulun sonuna kadar 20 milyon daha fazla kiz çocugunun okumasi hedefine güçlü bir sekilde katildigini dile getirdi. Leyen, "Avrupa Komisyonu’nun katkisini yüzde 32 oraninda arttiracagini duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Yilda 68 milyon Euro katkida bulunduk, simdi bu katkiyi yilda 100 milyon Euro’ya yükseltecegiz" seklinde konustu.



Açlikla mücadele için 250 milyon Euro

En acil ihtiyacin açlikla mücadele olduguna dikkat çeken von der Leyen, "Avrupa Komisyonu, Sahel, Dogu Afrika, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan ve Etiyopya’daki akut gida güvensizligini hedefleyen 250 milyon Euro’luk yeni insani yardim fonu saglayacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA