WSJ Açiklamasi ABD, Iran'a Yönelik Ekonomik Yaptirimlari Artirmaya Hazirlaniyor

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD'nin Iran'a yönelik ekonomik yaptirimlarin uygulanmasini sikilastirma yönünde harekete geçecegini iddia etti.

Gazetenin ABD Disisleri ve Hazine Bakanligi üst düzey yetkililerine dayandirdigi haberinde, Viyana’da bir süredir devam eden Iran ile 2015 nükleer anlasmasini yenileme yönündeki diplomatik çabalarin su ana kadar basarisiz olmasi nedeniyle Tahran üzerindeki ekonomik baskinin artirilacagi kaydedildi.

Haberde, bu çabalar çerçevesinde gelecek hafta Hazine Dis Varliklar Kontrol Ofisi baskani Andrea Gacki de dahil, üst düzey bir ABD heyetinin Birlesik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gönderilecegi bildirildi.

BAE’nin ABD'nin en önemli müttefiklerinden biri olduguna dikkati çekilen haberde, öte yandan Iran'in en büyük ticaret ortaklarindan biri oldugu ve Tahran için diger ülkelerle olan ticari ve finansal islemlerde bir kanal konumunda bulundugu ifade edildi.

BAE’nin 9,6 milyar dolar ile Iran'in petrol disi en büyük ikinci ihracatçisi, 4,6 milyar dolar degerinde Iran'dan mal satin alan üçüncü en büyük petrol disi ithalatçisi oldugu bilgisi paylasildi.

Haberde, ABD heyetinin BAE'deki Iran ile milyarlarca dolarlik ticaret yapan petrokimya sirketlerinin yani sira diger özel firmalar ve bankalarla görüsecegi bildirilerek, Iran’a yönelik yaptirimlara uymayan banka ve firmalarin "asiri risk" aldigi ve sonraki asamada "yaptirimlarla karsilasabilecegi" konusunda uyarilacagi kaydedildi.

ABD’nin, Viyana’da devam eden müzakerelerde ilerleme saglanamazsa Iran’a ekonomik baskiyi artirmak için BAE disinda bölgedeki baska ülkeleri de ziyaret edebilecegi, yaptirimlara uyumun sikilastirma çabalari kapsaminda Iran’la ticaret yapan Malezya, Türkiye ve Çin'deki firmalarin da ele alinabilecegi ifade edildi

Haberde, ABD’nin ayrica Iran'in yasa disi ticaretini takip etmek için Japonya ve Güney Kore'deki finans firmalariyla da yakin çalistigi bilgisi paylasildi.

Avusturya'nin baskenti Viyana'da Kapsamli Ortak Eylem Plani (KOEP) olarak adlandirilan 2015 Iran nükleer anlasmasinin tam anlamiyla yeniden uygulanmasi için müzakereler ABD, Iran, Rusya, Çin, Ingiltere, Fransa ve Almanya arasinda devam ediyor.

ABD eski Baskani Donald Trump’in tek tarafli iptal ettigi Iran’la yapilan 2015 Nükleer Anlasmasi, ABD Baskani Joe Biden’in göreve geldikten sonra yeniden imzalanmasi taahhüdünde bulundugu öncelikli dis politika hedefleri arasinda yer aliyor.

Kaynak: AA