Taykonotlar, Uzay Istasyonundan Çin'deki Ögrencilere Ders Verdi

Çin'in dünya yörüngesinde kurdugu Tiengong (gök sarayi) uzay istasyonunda görevli taykonot ekibi, ülkedeki ögrencilere canli ders anlatti.

Sinhua ajansinin haberine göre, dersi, Çin'deki 5 yerde kurulan dersliklerdeki 1420 ögrenci takip etti.

Taykonotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve Yi Guangfu'dan olusan ekip, ögrencilere uzay istasyonunun yasama ve çalisma alanlarini tanitti.

Ögrenciler, Baskent Pekin'deki Bilim ve Teknoloji Müzesi ile Guangsi Cuang Özerk Bölgesi'ndeki Nanning ve Siçuan eyaletinin Vinçuan sehirleri, Hong Kong ve Makao Özel Idare Bölgeleri'nde kurulan siniflarda taykonotlari canli izledi.

Ögrenciler uzay istasyonundaki yasam, kullanilan ekipmanlar ve yapilan deneylerle ilgili sorular sordu.

- Çin'in uzay istasyonu kurma plani

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan olusan Tiengong (Gök Sarayi) Uzay Istasyonu tamamlandiginda, Rusya'nin artik faal durumda bulunmayan Mir Uzay Istasyonu ile yaklasik ayni boyutlarda olacak.

Çin, Tienhi (Göksel Uyum) adi verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da firlatmisti. Ardindan 29 Mayis'ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekigiyle istasyona bir ikmal seferi düzenlenmisti.

Nie Haising, Liu Boming ve Tang Hongbo'dan olusan ilk taykonot ekibi, Sincou-12 mekigi (Kutsal gemi-12) ile 17 Haziran'da istasyona gönderilmisti.

Taykonotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve Yi Guangfu'yu tasiyan Sincou-13 uzay mekigi ise 15 Ekim'de firlatilmis, ekip 17 Ekim'de göreve baslamisti.

"Vintien" (Gökleri Aramak) ve "Mingtien" (Gökleri Düslemek) adlarini tasiyan laboratuvar modülleri 2022'de uzaya gönderilecek.

Ana iskeletin olusmasinin ardindan "Süntien" (Gökleri Dolasmak) adi verilen uzay teleskobu, ayri bir modül olarak istasyona eklenecek.

Istasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için 4 insanli sefer ve 4 kargo seferi yapilmasi planlaniyor.???????

Kaynak: AA