Selimiye Camisi'nde Restorasyon Ve Ibadet Alani Belirleniyor

Edirne Vakiflar Bölge Müdürlügünce, yaklasik 3,5 yil sürecek restorasyon çalismalari kapsaminda camide santiye alani olusturuluyor Restorasyon sirasinda, mihrap, minber ve hünkar mahfilinin bulundugu alan ibadet ve ziyaret için kullanilacak, burada bin kisi ayni anda ibadet edebilecek.

SALIH BARAN - Selimiye Camisi'nde restorasyon ve ibadet alani belirleme çalismalarina baslandi.

Edirne Vakiflar Bölge Müdürlügünce, yaklasik 3,5 yil sürecek restorasyon çalismalari kapsaminda, camide restorasyonunun uygulanacagi alan olusturuluyor.

Caminin ibadet ve ziyarete açik tutulmasi için yapilan plan dahilinde, platformun kurulacagi alanlar isaretlendi.

Restorasyon sirasinda arastirma raspalarina (yüzeylerin üzerini kaziyarak alttaki asil malzemeyi ortaya çikarma islemi) ve muhtelif uygulamalara engel olmamasi için hazirlanacak platformla, üst kotlarda çalismalara devam edilebilecek.

Restorasyon alani, cami iç mekaninin üçte ikisini kaplayacak.

Restorasyon sirasinda mihrap, minber ve hünkar mahfilinin bulundugu alan ibadet ve ziyaret için kullanilacak. Burada bin kisi ayni anda ibadet edebilecek.

Hünkar mahfilinin alt kismi kadinlar için ayrilacak.

Caminin santiye alaninda kalan güney, kuzey, bati giris kapilari, ibadet ve ziyaret için kullanilamayacak. Bunun yerine hünkar mahfilinin bulundugu alandaki ve bunun karsisindaki kapilar, camiye giris için kullanilabilecek.

- Neler yapilacak?

Yapitin kubbe ve revaklarinin kursun kaplamalari kaldirilip kontrol edilecek.

Kubbelerinin strüktürü (tasiyici sistem) kontrol edildikten sonra yapisal bir hasar varsa ilgili raporlar dogrultusunda müdahale edilecek. Strüktürde herhangi sorun yoksa yeniden kursun kaplanacak.

Cephelerde çalisma iskelesi kurulduktan sonra taslar yerinde tek tek incelenecek. Genel olarak görülen niteliksiz imitasyon onarimlar, yüzey kaplamalarinda tas asinmalari, kirik ve çatlaklar, derz bosalmalari ve kismen korozyon hasarlarinin onarim kararlari bu incelemeden sonra verilecek. Bunlara hangi yöntemlerle müdahale edilecegi, ilgili raporlar dogrultusunda uygulama sirasinda belirlenecek.

Basta büyük kubbe olmak üzere diger tüm kubbe ve tavanlar, iskele üzerinden bir kez daha yakindan incelenecek.

Mevcut tüm bezemelerin 1/1 ölçekli rölöveleri alindiktan sonra gerekli görülen yerlerde siva ve bezeme raspalari yapilacak. Raspalar sonucu ortaya çikacak tüm çimentolu sivayla bezemeler mekanik yöntemlerle yapiya zarar vermeden sökülecek ve uzaklastirilacak.

Caminin cam ve ahsap pencere dogramalari tamamen yenilenecek. Uygulamada bütün caminin yer dösemeleri sökülerek, özgün olanlar kontrol edilecek ve döseme taslarinda herhangi hasar varsa ilgili raporlar dogrultusunda giderilecek.

Mahfil kati zemininde kullanildigi tespit edilen çimentolu sap mekanik yöntemlerle sökülerek yapidan uzaklastirilacak ve orijinal zemin (küfeki) açiga çikarilacak.

Cami içinde yer alan 264 alçi içlikten, 1983 onarimlarinda düz cam veya pleksiglas yapilanlar, yeniden paslanmaz çelik strüktürlü ve sise dibi camli olarak yenilenecek. Tüm beyaz çimentolu disliklar ise suya dayanikli alçiyla (anhidrit veya seker alçi) paslanmaz teçhizatli ve sise dipli olarak degistirilecek.

Cami ana mekanin tüm pencerelerindeki özgün ahsap kepenkler ile kapilar özellikle alt eteklerinden kontrol edilerek bunlarin çürüme, malzeme kaybi ve eksik parça onarimlari yapilacak. Caminin atmosferik etkilerle çürümüs tüm ahsap pencere dogramalari restorasyonda yeniden yapilacak.

Caminin kalem islerindeki bozulmalari da restorasyon çalismalarinda giderilecek. Geçmis onarimlarda dönemin restorasyon anlayisi olarak kabul gören ancak bugün sakincalari nedeniyle tümüyle tarihi yapiya zarar verdigi kabul edilen kubbelerdeki sivalar, derz tamirleri, dösemelerdeki çimentolu sap, beton disliklar gibi portland çimentolu uygulamalar yapidan uzaklastirilacak.
Kaynak: AA