Ryanair Uçagini Belarus'a Indiren Hava Trafik Kontrolörünün Polonya'ya Kaçtigi Iddiasi

ABD basini geçtigimiz mayis ayinda Ryanair yolcu uçaginin Belarus’un baskenti Minsk’e zorla indirildigi sirada kulede görev yapan hava trafik kontrolörü Oleg Galegow’un Polonya’ya kaçtigini iddia etti. Galegow, Polonyali yetkililere uçagin inisi esnasinda kulede Belarus Devlet Güvenlik Komitesi’nden (KGB) bir ajaninin bulundugunu ve önemli bir anda ise kontrolü eline aldigini aktardi.



ABD basini, geçtigimiz mayis ayinda Atina-Vilnus seferini yapan Ryanair yolcu uçaginin Belarus’un baskenti Minsk’e zorla indirilerek Belaruslu muhalif gazeteci Roman Protasevich ile kiz arkadasi Sofia Sapega’nin gözaltina alinmasi esnasinda kulede görevli olan hava trafik kontrolörü Oleg Galegow’un Polonya’ya kaçtigini iddia etti. Haberlerde, esi Belaruslu, kendisi ise Gürcistan kökenli olan Galegow’un yazin çiktigi yillik izinden dönmedigi, kendisini arayan arkadaslarinin ve sirket yetkililerinin ise Galegow’a ulasamadigi belirtildi.

Galegow’un sigindigi Polonya’da yetkililere söz konusu uçagin indirilmesi esnasinda kulede yasananlara iliskin bilgi verdigi aktarilan haberlerde, yolcu uçaginin pilotuna uçakta bomba oldugu bilgisini veren Galegow’un, Polonyali yetkililere olay esnasinda kontrol kulesinde Belarus Devlet Güvenlik Komitesi’nden (KGB) bir ajanin bulundugunu söyledigi aktarildi. Haberlerde, KGB ajaninin uçagin durumuna iliskin olarak telefonla birilerine sürekli bilgi verdigini aktaran Galegow, söz konusu ajanin önemli bir anda kuledeki kontrolü eline aldigini açikladi.



"Polonyali yetkililer olayin dogrudan taniginin bilgisini almayi basardi"

Polonya medyasinin konuya iliskin bilgisine basvurdugu Polonya Özel Kuvvetler Koordinatörü Bakani Sözcüsü Stanislaw Zaryn yaptigi açiklamada, olayi yalanlamazken Polonyali yetkililerin uçagin kaçirilmasina iliskin sorusturma yürüttüklerini, isim vermeksizin Minsk’teki hava trafik kontrol kulesinde yasanan olayin dogrudan taniginin bilgisini almayi basardiklarini aktardi.

AB ülkeleri hava sahalarini Belarus uçaklarina kapatmisti

Geçtigimiz mayis ayinda Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçagi Belarus hava sahasini kullandigi sirada Belaruslu yetkililerin uçakta bomba bulundugu iddiasi üzerine Minsk Havaalani’na inmisti. Belarus’un uçagi inise zorlamak için bir adet MIG-29 savas uçagi kaldirmisti. Uçak 8 saatlik gecikmenin ardindan Vilnius’a ulasmis, çok sayida ülke uluslararasi hukuku çignedigi, uçak kaçirdigi, yolcularin hayatini tehlikeye attigi gerekçesiyle Belarus’u kinamisti. Olayin ardindan AB ülkeleri Belarus’a yaptirim karari almis, AB ülkelerine ait havayollari ise Belarus hava sahasini kullanmaktan vazgeçmis, Belarus uçaklarina ise AB hava sahasi kapatilmisti.

Protasevich ile Sapega gözaltina alindiktan bir süre sonra konuk olduklari Belarus devlet televizyonunda Belarus Devlet Baskani Aleksander Lukasenko’yu elestirmekle hata yaptiklarina ve bazi ülkelerin Lukasenko’ya karsi muhalefet yapmalari için kendilerini desteklediklerine iliskin açiklamalarda bulunmustu. Protasevich’in ailesi ve arkadaslari söz konusu ifadelerin baski ve tehdit altinda söyletildigini ileri sürmüstü. Protasevich ile kiz arkadasi Sapega’nin daha sonra bilinmeyen bir adreste ev hapsine alindiklari iddia edilmisti.
Kaynak: İHA