Gürcistan 3+3 Formatindaki Bölgesel Is Birligi Platformunun Toplantisina Katilmayacak

Gürcistan heyetinin, yarin Rusya'nin baskenti Moskova'da düzenlenecek 3+3 formatindaki bölgesel is birligi platformunun ilk toplantisina katilmayacagi bildirildi.

Gürcistan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, yarin Moskova'da düzenlenecek toplantida Gürcü heyetinin yer almayacagi belirtildi.

Gürcistan Disisleri Bakani David Zalkaliani, 3+3 formatiyla ilgili daha önce yaptigi açiklamada, Rusya'nin, Gürcistan'a yönelik siddet politikasinin sürdügünü belirterek, ülkesinden tek tarafli bagimsizligini ilan eden Abhazya ile Güney Osetya bölgelerinde isgalin sona ermesi için gereken adimlarin atilmadigi sürece bölgesel konularini görüsmesi için Rus tarafiyla ayni masaya oturmayacaklarini belirtmisti.

Güney Kafkasya'da kalici baris ve istikrarin tesisine yönelik 3+3 bölgesel is birligi platformu, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev tarafindan önerilmisti.

- Güney Osetya ve Abhazya sorunu

Gürcistan ordusu ile Rusya'nin destekledigi Abhazyali ayrilikçilar arasinda 1992-1993'te 13 ay boyunca savas yasanmisti.

Rusya ile Gürcistan arasinda 2008'de Güney Osetya Savasi olarak bilinen çatismalar çikmisti. Savasin ardindan Rusya'nin destekledigi Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek tarafli bagimsizligini ilan etmisti.

Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bagimsizligini tanimisti. Gürcistan ise buna karsilik Rusya ile diplomatik iliskileri kesmisti.

Kaynak: AA