Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Soykirim Ancak Tüm Toplumun Ortak Ve Samimi Çabasiyla Önlenebilir'

Disisleri Bakanligindan, Soykirim Suçu Magdurlarini Anma ve Onurlandirma ve Bu Suçun Önlenmesi Uluslararasi Günü dolayisiyla yapilan açiklamada, “Soykirim ancak tüm toplumun ortak ve samimi çabasiyla önlenebilir” denildi.

Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Soykirim Ancak Tüm Toplumun Ortak Ve Samimi Çabasiyla Önlenebilir'


Disisleri Bakanligindan Soykirim Suçu Magdurlarini Anma ve Onurlandirma ve Bu Suçun Önlenmesi Uluslararasi Günü dolayisiyla açiklama yapildi. Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Bugün, Türkiye’nin ortak sunucusu oldugu, BM Genel Kurulu’nun 9 Aralik tarihini ’Soykirim Suçu Magdurlarini Anma ve Onurlandirma ve Bu Suçun Önlenmesi Uluslararasi Günü’ olarak belirleyen kararinin 6. yildönümüdür. Bugün, ayni zamanda 1948 Soykirim Suçunun Önlenmesi ve Cezalandirilmasi Sözlesmesi’nin 73. yildönümüdür. Sözlesme, uluslararasi toplumun bu en agir suçu önleme ve cezalandirma taahhüdünün altini çizmekte ve suçun uluslararasi hukuktaki yasal tanimini yapmaktadir. Soykirim ancak tüm toplumun ortak ve samimi çabasiyla önlenebilir. Devletlerin Soykirim Sözlesmesi’nden dogan yükümlülüklerini Sözlesme’nin lafzina ve ruhuna uygun olarak yerine getirmeleri önem arz etmektedir. Bu baglamda, Sözlesme’nin asindirilmamasi ve kesin hukuki tanimi belli olan bu terimin gelisigüzel kullanilmamasi gerekmektedir. Sig siyasi çikarlarla bu terimin istismari BM Sarti’nda yer alan uluslararasi baris, güvenlik ve istikrarin korunmasi temel ilkelerine hizmet etmeyecektir” denildi.

Açiklamanin devaminda, “Tarihi boyunca geleneksel güçlü insani yaklasimi sürdüren Türkiye, zulüm, baski, siddet ve terör saldirilari magdurlarina barinak saglamaya devam etmektedir. Kötü niyetli çevrelerin bu köklü gelenegimizi ve yaklasimimizi yanlis tanitmayi amaçlayan girisimleri kara propagandadan baska bir nitelik tasimadigi gibi, tarihsel gerçekleri çarpitmaya yöneliktir. Bu vesileyle, tüm soykirim suçu kurbanlarini saygiyla aniyor, insanligin karsi karsiya kaldigi bu tür agir suçlarin bir daha islenmemesi için uluslararasi toplumu ortak çabalarini arttirmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA