Bakan Kurum Açiklamasi 'COP 22'De 17 Karar Müzakere Edildi Ve Onaylandi'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, "Antalya’daki bu konferansimiz; gelecege isik tutan bir bulusma olmus, hakikaten devrim niteliginde yeniliklerle sonuçlandi. Her seyden evvel çevre konusunun, doga koruma konusunun siyaset üstü oldugunu, Birlesmis Milletler çatisi altinda uzlasi saglanan nadir konularin basinda geldigini bir kez daha gördük. Toplantilarimizda; 17 karari müzakere ettik ve onayladik" dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'COP 22'De 17 Karar Müzakere Edildi Ve Onaylandi'


Barselona Sözlesmesi olarak adlandirilan Akdeniz’in Kirlenmeye Karsi Korunmasi Sözlesmesi’nin 22. Taraflar Konferansi, (COP 22) Türkiye’nin ev sahipliginde Antalya’da devam ediyor. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, konferansin kapanisinda Antalya Bakanlar Deklarasyonu hakkinda bilgiler paylasti. Bakan Kurum, Antalya’da, 21 kiyidas ülkenin, Avrupa’nin ve dünyanin tüm halklarina sevgi ve saygilarini gönderdigini belirterek, Carlo Zaghi’ye ve Italya Hükümetine Büro Baskanliklari döneminde, Akdeniz’e sunduklari katkilardan dolayi tesekkür etti.

Türkiye olarak, Büro Baskanligini yürütecekleri 2 yillik süreçte, Italya’dan devraldiklari bayragi daha yüksege çekmenin kararliligi ve azmi içerisinde olacaklarinin altini çizen Bakan Kurum, “Bir kez daha ülkemizin Büro Baskanligini yürütecegi bu yeni dönemin ve Barselona Sözlesmesi 22. Taraf Ülkeler Toplantimizin; ülkelerimiz, Akdeniz’imiz ve tüm insanlik için hayirli olmasini diliyorum. Bu yilki Taraf Ülkeler Toplantilari’ni; bizim için çok kiymetli olan bir ana fikirle; ’Mavi Bir Akdeniz’e Dogru: Çöpsüz Miras Birakmak; Biyolojik Çesitliligi Korumak, Iklim Dengesini Sürdürmek’ temasiyla düzenledik. 4 gün süren toplantilarda Akdeniz’deki kirlilik, biyoçesitlilik kaybi, yabanci türlerin varligi ve iklim degisikligi konularini tüm yönleriyle ele alma firsatini yakaladik. Ayrica Akdeniz’in korunmasina yönelik 40’ya yakin özel etkinlige de ev sahipligi yaptik. 21 ülkeden 400’ü askin katilimcimiz oldu. Tüm toplanti ve etkinliklerimizde birbirinden degerli üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluslarimizin ve uzmanlarimizin görüslerini dinledik, istifade ettik. Birlesmis Milletler Çevre Programi’nin 50. yil etkinligini cosku içerisinde, hep birlikte gerçeklestirdik” diye konustu.



"Gerçek yuvasina kavustu"

Bulunduklari otelin sahilinden iyilestirilen bir kaplumbaganin uzun aylar sonrasindaki ilk deniz yolculugunu baslattiklarini hatirlatan Bakan Kurum, “Onu gerçek yuvasina kavusturduk. Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan’in katilimlariyla COP 22 ülkelerinin kadin liderleriyle yuvarlak masa toplantisi gerçeklestirdik. 2020-2021 Istanbul Çevre Dostu Sehirler Ödülünü takdim Malaga’ya takdim ettik. COP 22 öncesinde, kasim ayinda Istanbul’da düzenledigimiz Gençlik Etkinligi’ne de istirak eden genç kardeslerimiz aramizda oldular, deneyimlerini bizlerle paylastilar. Akdeniz’in gelecegine dair yayinladiklari Gençlik Bildirgesini bir kez daha dinleme imkanini yakaladik” ifadelerine yer verdi.

"17 karar müzakere edildi"

Bakanlar oturumunda Antalya Bakanlar Deklarasyonunu onayladiklarini kaydeden Bakan Kurum, “COP22 açilis konusmamda sizlerle Akdenizlilerin iyi bildigi bir sözü paylasmis; ’Keske Akdeniz’in bir dili olsa da bizlerle konusabilse’ demistim. Konusabilseydi, nelerden sikayet edecegini, neleri tavsiye edecegini tahmin etmeye çalismistim. Biraz önce imza altina aldigimiz, Antalya Deklerasyonu bu sorularin bütüncül, tutarli ve aksiyoner bir cevabi niteliginde oldu. Antalya’daki bu konferansimiz; gelecege isik tutan bir bulusma olmus, hakikaten devrim niteliginde yeniliklerle sonuçlandi. Her seyden evvel çevre konusunun, doga koruma konusunun siyaset üstü oldugunu, Birlesmis Milletler çatisi altinda uzlasi saglanan nadir konularin basinda geldigini bir kez daha gördük. Toplantilarimizda; 17 karari müzakere ettik ve onayladik. Denizdeki kirliliginin yüzde 80’i karasal kaynaklidir. Kararlar içerisinde öne çikanlardan bir tanesi kara kökenli kirleticilere iliskin protokolün güncellenmesiydi. Simdi bu kararla önümüzdeki dönemde; kirleticiler ve kirletici unsurlari gideren en iyi tekniklere dair revizyonlar yapacagiz. Yine, atiklarin veya baska maddelerin denize bosaltilmasini yönetiminde degisikliklere gittik. Izlenecek kirleticiler, bosaltma yeri seçimi ve özellikleri ve deniz ortamina etkisinin nasil en aza indirilecegi hakkinda; etkinligi arttiracak adimlari attik” dedi.



"Koruma kiyidan baslar"

Ülkelerin deniz çöplerine dair ulusal mevzuatlarini gelistirmeleri ve plastik kullanimini azaltmalarini tesvik edici kararlara imza attiklarinin altini çizen Kurum, “Akdeniz’de biyoçesitliligin korunmasi için, istilaci türlere karsi önlemleri yeniden belirledik. Biz suna hep inandik. ’Deniz ne kadar büyük olursa olsun, koruma hep kiyidan baslar.’ Kiyilarin sakinleri olan insanlarla; denizlerin sahibi olan tüm canlilarimizin ortak yasami için; Akdeniz’de korunan alanlarin miktarinin artirilmasi hedefini yine güçlü bir iradeyle ortaya koymamiz, bizi ziyadesiyle mutlu etmistir. Buna benzer daha birçok konu hakkinda fikirlerimizi, uygulamalarimizi ele aldigimiz her bir müzakereyle; önümüzdeki 2 yillik sürecin zenginlesmesini sagladiniz. Atalarimizin da dedigi gibi; ’Sig sulari, en hafif rüzgarlar bile costurabiliyor. Derin denizleri ise ancak derin asklar dalgalandirir.’ Bu önemli kararlarin altina imza atan tüm Akdeniz âsiklarina; daha temiz bir Akdeniz için kararlilik gösteren tüm dostlarimiza tesekkür ediyorum. COP 22 Toplantilarinin düzenlenmesinde emegi geçen UNEP’e ve UNEP/MAP Sekretaryasina, Iklim Basmüzakerecimiz ve Bakan Yardimcimiz Mehmet Emin Birpinar’a, genel müdürlerimize, tüm ekiplerimize, mesai arkadaslarimiza tesekkürlerimi sunuyorum. Çalismalarimizin; Akdeniz’imiz ve ortak evimiz dünyamiz için hayirlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA