Sudan Egemenlik Konseyi Baskani Burhan Açiklamasi 'Bazi Diplomatik Misyonlar Halki Kiskirtiyor'

Sudan Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, bazi diplomatik misyonlari fitne çikarmak ve halki orduya karsi kiskirtmakla suçlayarak bunlar hakkinda yasal islem baslatacaklarini söyledi.



Burhan, Nil Nehri eyaletindeki Maakil askeri bölgesinde ordunun "Tehraka Torunlari 5" askeri tatbikatinin kapanisinda konustu.

Burhan, "Hartum'da diplomatik misyonlarin serbestçe dolastigini görüyoruz. Bazilari, orduya karsi fitne çikarmaya ve halki kiskirtmaya çalisiyor. Biz de onlari birakmayacagiz ve haklarinda yasal islemler baslatacagiz." dedi.

Silahli kuvvetlerin, seçimle gelmis bir hükümet kurulana kadar Basbakan Abdullah Hamduk ile olan anlasmasina bagli kalacagi sözünü veren Burhan, Hamduk ile insanlarin hayat sartlarini iyilestirmek, baris sürecini tamamlamak ve ülkeyi seçimlere hazirlamak için çalisacaklarini vurguladi.

Burhan, ülke genelindeki protestolarda ve Darfur bölgesindeki kabile çatismalari sonucunda hayatini kaybedenler için duydugu üzüntüyü dile getirerek "Aileleri için adaleti saglamaya kararliyiz." diye konustu.

Egemenlik Konseyi Baskani, Etiyopya sinirindaki durumla ilgili, "Askerlerimiz son iki hafta Fasaka bölgesinde vatani savundu ve çok güzel fedakarliklar yapti. Simdiye kadar 16 sehit verdik." ifadelerini kullandi.

- "Muhtemel savas senaryolari icra edildi"

Sudan ordusunun bu tatbikatinda gelecekteki muhtemel bir savasin senaryolarinin icra edildigini söyleyen Burhan, tatbikatlarinin kimseyi hedef almadigini ve rutin bir prosedür oldugunu kaydetti.

Sudan'da ordunun 25 Ekim'de hükümeti feshedip, Basbakan dahil onlarca siyasetçiyi gözaltina almasiyla sonuçlanan askeri müdahale sonrasindaki yönetim krizini sona erdirmek amaciyla 21 Kasim'da Burhan ile görevine iade edilen Hamduk arasinda siyasi anlasma imzalanmisti.

25 Ekim'den bu yana alinan kararlara ve anlasmaya tepki olarak ülke genelinde protestolar düzenlendi ve güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda 44 kisi öldü.

Bati Darfur eyaletine bagli Kiranik kentinde, aralik ayinin ilk haftasinda iki kabile arasinda çikan silahli çatismada da 48 kisi hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA