Myanmar'da Ordunun 11 Köylüyü Öldürüp Yaktigi Iddia Edildi

Myanmar'da ordunun, ülkenin kuzeybatisinda bir köyde 11 köylüyü öldürdükten sonra yaktigi ileri sürüldü.

Ülkenin Sagaing bölgesinde bulunan Done Taw köyünde, askerlerce öldürüldükten sonra yakildigi iddia edilen kisilere ait görüntülerin sosyal medyada yayilmasi üzerine tepkiler büyüdü.

Güvenlik kaygisindan dolayi isminin verilmesini istemeyen bir görgü tanigi, 50 askerin dün yerel saatle 11.00'da Done Taw köyüne ilerledigini ve kaçmayi basaramayan 11 köylüyü yakaladigini söyledi.

Yakalanan 11 köylü erkegin elleri arkadan bagli sekilde atese verildigini iddia eden görgü tanigi, söz konusu kisilerin askeri darbe karsiti silahli grup Halk Savunma Gücü (PDF) mensubu olmadigini da savundu.

Hükûmet kanadindan köylülerin yakildigi iddialarina iliskin bir açiklama yapilmazken devlet medyasinda PDF’ye karsi misilleme saldirilari düzenlendigi haberlerine yer verildi.

Askeri yönetime karsi kurulan Ulusal Birlik Hükûmeti (NUG) ise köylülere yönelik saldiriyi sert sekilde kinadi.

Son aylarda Sagaing ve ülkenin kuzeybatisindaki diger bölgelerde çatismalar yogunlasti.

Myanmar'da 1 Subat askeri darbesinin ardindan kurulan NUG, darbe karsiti sivilleri savunmak için 5 Mayis'ta PDF'yi kurmustu.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklasik 1000 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükûmet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA