Kremlin Açiklamasi 'Putin, NATO'nun Doguya Dogru Genislemeyecegine Yönelik Garanti Istedi'

Kremlin’den ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in gerçeklestirdigi görüsmeye dair yapilan açiklamada, Putin’in NATO’nun doguya dogru genislemeyecegine yönelik garanti istedigi belirtildi.

Kremlin Açiklamasi 'Putin, NATO'nun Doguya Dogru Genislemeyecegine Yönelik Garanti Istedi'
Kremlin, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve ABD Baskani Joe Biden’in video konferans yöntemiyle gerçeklestirdigi 2 saat 1 dakika süren görüsmesine yönelik yazili açiklama yapti. Açiklamada, Biden ile Putin’in Haziran 2021’de Cenevre’de düzenlenen Rusya-ABD zirvesinin sonuçlarinin uygulanmasini ele aldigi belirtildi. Açiklamada, "Rusya ile ABD arasinda ortaya çikan ikili iliskiler ve diger sorunlar dikkate alindiginda en üst düzeyde varilan anlasmalarin tutarli bir sekilde uygulanmasinin ve Cenevre ruhunun korunmasinin önemine dikkat çekildi. Bu baglamda Baskanlar, Ikinci Dünya Savasi sirasinda iki ülkenin ittifakina degindi. O dönem yapilan fedakarliklarin unutulmamasi gerektigini ve ittifakin bugünün gerçeklerinde temaslar kurmak ve birlikte çalismak için örnek teskil etmesi gerektigini vurguladilar" denildi.

"PUTIN, KIEV’IN DONBASS’TAKI PROVOKASYONLARI KONUSUNDA CIDDI ENDISELERINI DILE GETIRDI"

Putin ve Biden’in Ukrayna’nin dogusundaki gerilimi görüstügü aktarilarak, "Görüsmede agirlikli olarak Ukrayna’nin iç kriziyle ilgili sorunlar ve barisçil bir çözümün tartismasiz temeli olan 2015 Minsk anlasmalarinin uygulanmasinda ilerleme kaydedilmemesi yer aldi. Rusya Devlet Baskani bazi örneklere yer vererek Minsk anlasmalarinin ve Normandiya formatinda varilan anlasmalarin Kiev yönetimi tarafindan tamamen ortadan kaldirilmasini amaçlayan Kiev’in yikici tutumundan bahsetti ve Kiev’in Donbass’taki provokasyonlari konusunda ciddi endiselerini dile getirdi" ifadeleri kullanildi.

"PUTIN NATO’NUN DOGUYA DOGRU GENISLEMEMESI IÇIN GARANTI ISTEDI"

ABD Baskani Biden’in ise Rus birliklerin Ukrayna sinirlarina yakin noktalardaki hareketliligini "tehditkar" olarak nitelendirdigi ve gerilimin daha da tirmanmasi durumunda ABD ve müttefiklerinin uygulamaya hazir olan yaptirimlarindan bahsettigi kaydedildi. Açiklamada, "Buna karsilik Vladimir Putin, Ukrayna topraklarini isgal etmek ve sinirlarimizda askeri gücü arttiranin NATO olmasi nedeniyle sorumlulugun Rusya’nin omuzlarina yüklenmemesi gerektigini vurguladi" denildi.

Putin’in görüsmede NATO’nun doguya dogru genislememesi ve silah sistemlerinin Rus sinirlarina konuslandirilmamasi konusunda garanti istedigi vurgulandi.

NÜKLEER ANLASMAYA DÖNÜS MÜZAKERELERI DE ELE ALINDI

Putin ve Biden’in Iran nükleer programina iliskin Kapsamli Ortak Eylem Plani’ni ele aldiklari belirtilirken, Putin’in ilk anlasmalarin uygulanmasi çagrisinda bulundugu aktarildi. Liderlerin Kasim ayi sonunda Viyana’da baslayan görüsmelerinin taraflar arasinda kabul edilebilir kararlar alinmasi yönünde umutlarini dile getirdigi ifade edildi.

PUTIN’DEN DIPLOMATIK MISYONLARA YÖNELIK KISITLAMALARIN KALDIRILMASI TEKLIFI

Görüsmede Rusya-ABD arasindaki ikili iliskilerin de ele alindigi aktarilarak, "Ikili meseleler masaya yatirildi. Is birliginin hala tatmin edici bir durumda olmadigi belirtildi. Bu özellikle her iki ülkenin ’kisitlanmis’ diplomatik misyonlarinin çalismalarinda yasadiklari zorluklarda kendini gösteriyor. Vladimir Putin tüm bunlarin, 5 yil önce büyük çapli kisitlamalar, yasaklar ve Rus diplomatlarin toplu sinir disi edilmesini uygulamaya baslayan Amerikan makamlarinin uygulamalarinin bir sonucu oldugunu vurguladi. Rus tarafi, diplomatik misyonlarin isleyisine iliskin tüm kisitlamalari kaldirmayi önerdi" denildi.

Açiklamanin sonunda, "Baskanlar, uluslararasi güvenlik ve istikrari koruma konusundaki özel sorumluluklarini dikkate alarak Rusya ve ABD’nin diyalogu ve gerekli temaslari sürdürecekleri yönünde görüs bildirdiler" ifadeleri kullanildi.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA