KKTC Cumhurbaskani Tatar, Avrupa Komisyonu Genel Direktörü Nava Ile Görüstü

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Avrupa Komisyonu Genel Direktörü Mario Nava ile çevrim içi görüsme gerçeklestirdi.

Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, görüsmede Cumhurbaskani Tatar, Kibrisli Türklerin, Avrupa Birligi'ne (AB) katilimi konusunda AB ile karsilikli iliskilerin ve is birliginin gelistirilmesinin gerekliligine vurgu yapti.

Ada'nin ve bölgenin istikrarinin kilit noktasinin farkli alanlarda birlikte çalismak oldugunu belirten Tatar, Kibris meselesinin, her iki halkin iliskilerinin gelistirilmesine engel teskil etmesine izin vermemek gerektigini kaydetti.

AB'nin, Kibris Türklerine karsi herhangi bir ayrimciligin yapilmasindan kaçinmasinin öneminin altini çizen Tatar, ana vatanlarla olan siyasi dengenin ve hassasiyetlerin saygi görmesi gerektigini ifade etti.

Tatar, altyapinin gelistirilmesi için çevre, suçla mücadele ve saglik gibi çesitli konularda Kibris Türk tarafinin, AB ile is birligi yapmaya hazir oldugunu yineleyerek, "Biz küçük bir Ada'yiz ve Kuzey (KKTC), görmezden gelinemez. Biz, Kibris Cumhuriyeti'nin bir parçasi degiliz. Biz ayri bir devletiz. Kuzeyde ayri egemen bir halk var." ifadesine yer verdi.

Kibris Türklerinin, AB'ye güven duymasiyla Kibris'ta bir anlasmaya varmanin kolaylasabilecegine deginen Tatar, bu güvenin ise sürdürülebilir is birligi pozisyonuyla saglanabilecegini belirtti.

Tatar, Kibris'ta gerçekçi bir anlasmanin iki tarafin esitligine dayali oldugunu da sözlerine ekledi.

Nava, Tatar'a 2022'de ocak sonu Ada'yi ziyaret edecegini söyledi.

Görüsmede, Cumhurbaskanligi müzakere heyeti de hazir bulundu.

Kaynak: AA