Katar Ve Suudi Arabistanli Sirketler Arasinda 6 Is Birligi Anlasmasi Imzalandi

Katarli ve Suudi Arabistanli sirketler enerji, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde 6 is birligi anlasmasi imzaladi.

Katar resmi ajansi QNA'nin haberine göre, Katar Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan yapilan açiklamada, baskent Doha'da Katar-Suudi Arabistan Is Forumu'nun iki ülke arasindaki ekonomik entegrasyonu saglamanin yollarinin ele alindigi bir toplanti düzenledigi belirtildi.

Toplantidan sonra iki ülkenin sirketlerinin enerji, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde 6 is birligi anlasmasi imzaladigi belirtilen açiklamada, anlasmalarin mali tutarina dair bilgi verilmedi.

Açiklamada sözlerine yer verilen Katar Ticaret ve Sanayi Odasi Baskan Yardimcisi Muhammed bin Ahmed bin Tavar el-Kevari, her düzeyde is birligi için yeni ufuklar açmayi arzuladiklarini ifade etti.

Ülkesi ile Suudi Arabistan arasinda 2021'in ilk 9 ayindaki ticaret hacminin 386 milyon Katar riyaline (yaklasik 106 milyon dolar) ulastigini kaydeden Kevari, bunun, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkilerine ragmen cesaret verici bir baslangiç olduguna isaret etti.

Körfez krizinin sona ermesinin ardindan Katar ve Suudi Arabistanli yetkililer arasinda son dönemde diplomatik temaslarda artis görülüyor.

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Misir, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarini destekledigi" iddiasiyla Katar ile tüm diplomatik iliskilerini kesmis ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya baslamisti.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarini reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmisti.

Körfez krizi, bu yil 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'in El-Ula kentinde gerçeklestirilen 41. Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi'nde imzalanan Ula Bildirisi ile çözüme kavusmustu.

Kaynak: AA