Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (3)

'Bankada, yastik altinda, kasasinda parasi, özellikle de dövizi bulunan bireylere ve kurumlara da bir çagri yapmak istiyorum. Herkesi yatirim, istihdam, üretim, ihracat temelleri üzerine insa ettigimiz yeni ekonomi politikamizin getirdigi firsatlari degerlendirmeye davet ediyorum' 'Girdi maliyetleriyle ve kurdaki yükselisle izah edilemeyecek fiyat artisi yapan, bilhassa da stokçuluga yönelen hiç kimsenin gözünün yasina bakilmayacak' 'Türkiye tarihinin en kritik ekonomik mücadelelerinden birini verirken firsatçilik pesinde kosanlari ne millet ne tarih ne de devlet affeder' 'Kurakliktan zarar gören 651 bin üreticimize 2,6 milyar lira kuraklik destegi ödemesini aralik ayinin ikinci yarisinda çiftçilerimizin hesaplarina yatiriyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Bankada, yastik altinda, kasasinda parasi, özellikle de dövizi bulunan bireylere ve kurumlara da bir çagri yapmak istiyorum. Herkesi yatirim, istihdam, üretim, ihracat temelleri üzerine insa ettigimiz yeni ekonomi politikamizin getirdigi firsatlari degerlendirmeye davet ediyorum." dedi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslenen Erdogan, geçen hafta küçük ve orta ölçekli isletmelere yönelik ilave 10 milyar liralik istihdama destek paketi ile 10 milyar liralik imalata dayali ithal ikamesi destek paketinin müjdesini verdiklerini animsatti.

Kovid-19 salgini döneminde baslatilan esnaf kredilerine Hazine faiz destegi ile ilgili bazi bilgileri de bugün kamuoyuyla paylasacagini belirten Erdogan, sunlari söyledi:

"Hazine destekli kredilere uygulanan destegi 2021'de de devam ettirerek, esnafimizi yükselen faizlerin yükünden koruduk. Bu kapsamda 2021 yilinda kullanilan yaklasik 60 milyar liralik esnaf kredisinin 5,2 milyar liralik faiz yükünü Hazine üstlenmistir. Önümüzdeki 3 yil boyunca Hazinenin yapacagi faiz destegi ödemeleri 26 milyar lirayi bulacaktir. Böylece esnafimizin ilave yük altina girmeden isini gücünü devam ettirmesini saglamis olacagiz."

- "Indirimli stopaj uygulamasi mart sonuna kadar devam edecek"

Tasarruf sahiplerinin mevduatlarini Türk lirasi cinsinden tutmalarini tesvik etmek için baslattiklari katilim hesaplarina indirimli tevkifat uygulamasini bu yil sonuna kadar uzattiklarini hatirlatan Erdogan, söyle konustu:

"Simdi de vatandaslarimiza ayda 1,7 milyar lira katki saglayan bu indirimli stopaj uygulamasini mart ayi sonuna kadar devam ettirme karari aldik. Buradan bir müjde de çiftçilerimize vermek istiyorum. Bilindigi gibi ülkemizde bu yil yasanan kuraklik nedeniyle bugday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek üreticilerimiz verim kaybina ugradi. Kurakliktan zarar gören 651 bin üreticimize 2,6 milyar lira kuraklik destegi ödemesini aralik ayinin ikinci yarisinda çiftçilerimizin hesaplarina yatiriyoruz. Stratejik bir sektör olarak gördügümüz tarimi desteklemeyi, çiftçilerimizin tohumu toprakla bulusturmasi, ekmesi, biçmesi, üretmesi için ne gerekiyorsa yapmayi sürdürecegiz. Yeni hasat sezonunda destekleme politikalarimizi, girdi fiyatlarinda yasanan yükselisleri dikkate alarak belirleyecegiz. Tüm vatandaslarimiz gibi çiftçilerimizin magduriyetine meydan vermeyecegimizden kimsenin süphesi olmasin."

Cumhurbaskani Erdogan, ilerleyen günlerde farkli kesimlere yönelik ilave destek programlarini kamuoyuyla paylasmaya devam edeceklerini bildirerek, "Diger yandan, salginla ilgili gelismeleri de yakindan takip ediyoruz. Avrupa'da yeniden yükselise geçen salgin, ülkemizde kontrol altindaki seyrini sürdürüyor. Dikkati ve tedbiri elden birakmadan salginin hayatimiz üzerindeki olumsuz etkilerini tümüyle ortadan kaldirana kadar mücadeleye devam edecegiz. Önümüzdeki günlerde farkli kesimlere yönelik ilave destek programlarimizi kamuoyuyla paylasmayi sürdürecegiz." dedi.

- "Fahis fiyat artislarindaki her sikayeti ciddiyetle takip ediyoruz"

Büyük hedeflere dogru ilerlerken insanlarin günlük hayatlarinda yasadiklari sikintilari görmezden gelmeyip, yok saymadiklarini vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Özellikle fahis fiyat artislari konusundaki her sikayeti dinliyor, her sikintiyi ciddiyetle takip ediyoruz. Buradan tüm bakanliklarimiza, tüm kurumlarimiza, tüm belediyelerimize talimat veriyorum. Girdi maliyetleriyle ve kurdaki yükselisle izah edilemeyecek fiyat artisi yapan, bilhassa da stokçuluga yönelen hiç kimsenin gözünün yasina bakilmayacaktir. Hem idari hem hukuki islemlerle kendi ülkesine ve milletine karsi böyle agir bir suç isleyen herkesin yakasina yapisilacaktir. Türkiye tarihinin en kritik ekonomik mücadelelerinden birini verirken firsatçilik pesinde kosanlari ne millet ne tarih ne de devlet affeder. Bu konunun serbest piyasa ekonomisiyle uzaktan yakindan ilgilisi yoktur. Serbest piyasa ekonomisi kuralsizlik, basi bosluk, vicdansizlik, insafsizlik ve ahlaksizlik demek degildir. Tam tersine bu sistem piyasa kurallari içerisinde hareket etmeyenlere kati surette izin verilmemesini gerektirir. Dünyanin her yerinde de serbest piyasa ekonomisi bu sekilde isler, isletilir. Hükümet olarak asiri fiyat yükselterek ve stokçuluk yaparak piyasayi zehirleyenlere karsi sonuna kadar mücadele etmekte kararliyiz.

Bizim hiç kimsenin kazancinda gözümüz yok. Bizim karsi çiktigimiz ve mücadele ettigimiz tek sey sömürüdür. Bu sömürü emek üzerinden yapilsa da karsiyiz, mal ve hizmet üzerinde yapilsa da karsiyiz, para üzerinden yapilsa da karsiyiz. Vatandaslarimiz kazansin, üreticilerimiz kazansin, sanayicilerimiz kazansin, çalisanlarimiz kazansin. Velhasil ülkemiz ve milletimiz hep beraber kazansin ki hedefledigimiz refah düzeyine ulasabilelim. Sadece kendisi kazanma hirsiyla ülkenin dengelerini bozmaya, milletin hakkina hukukuna girmeye kalkanlara izin vermeyecegiz. Bu vesileyle bankada, yastik altinda, kasasinda parasi özellikle de dövizi bulunan bireylere ve kurumlara da bir çagri yapmak istiyorum. Herkesi, yatirim, istihdam, üretim, ihracat temelleri üzerine insa ettigimiz yeni ekonomi politikamizin getirdigi firsatlari degerlendirmeye davet ediyorum."

- "Yildizi parlayan ülkelerin en basinda Türkiye var"

Cumhurbaskani Erdogan, "Fiyat ve kur artislarinin yol açtigi dalgalanma bir süre sonra mutlaka duracaktir ama bu dönemde yapilan yatirimlarin saglayacagi helal ve istikrarli getiri insallah nesiller boyu devam edecektir." dedi.

Dünyanin bir kisminda asirlardir süren orantisiz kazanç ve bununla saglanan yüksek refah devrinin sonuna yaklasildigina isaret eden Erdogan, sunlari söyledi:

"Salginla birlikte yeniden yapilanan küresel ekonomik sistemde yildizi parlayan ülkelerin en basinda Türkiye var. Bunun için ülkemizin potansiyelini tam manasiyla harekete geçirebilmemiz gerekiyor. Yatirima ve üretime harcanan her kurusun büyük ve güçlü Türkiye'nin geleceginin insasina konmus bir tugla oldugu unutulmamalidir. Kendimiz ve evlatlarimiz için vaktimizi, enerjimizi ve imkanlarimizi asil teksif etmemiz gereken yer burasidir."

Sanayicilerin, ihracatçilarin ve üreticilerin bu konudaki gayretini yakindan takip ettigini dile getiren Erdogan, döviz, altin ve Türk lirasi cinsinden tasarrufu bulunanlarin da bu büyük atilima katilmalari halinde Türkiye'nin çok daha kisa sürede dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girebilecek seviyeye ulasacagini ifade etti.

- "Milletimizin her bir ferdinden bu tarihi mücadelede bize destek vermesini bekliyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'deki döviz sorununun kurun seviyesiyle degil, istikrariyla ilgili oldugunu bildiklerini ve bunu saglayacak adimlari attiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ayni sekilde ülkemizdeki fiyat artisi sorununun arzdaki bozulmadan degil, girdi fiyatlarindaki belirsizlik ile açgözlülükten kaynaklandigini da biliyor ve bunun da tedbirlerini aliyoruz. Milletimizin her bir ferdinden bu tarihi mücadelede bize destek vermesini bekliyoruz. Konjonktürel dalgalanmalarin, günübirlik çikarlarin, nefsi arzularin tahrik ettigi haksiz kazanç hirsinin ihtirasina kapilarak önümüzdeki bu büyük firsati kaçirirsak yarin evlatlarimizin yüzüne bakamayiz."

- "Bin yillik yürüyüsün yeni ve çok önemli bir safhasindayiz"

Cumhurbaskani Erdogan, bin yil önce bu topraklari vatan yapan, asirlar boyunca üç kita 7 iklime hükmeden ecdadin gözünü kirpmadan canini feda ettigine, "insani yasat ki devlet yasasin" hassasiyetiyle mücadelesini verdigine dikkati çekerek, Cumhuriyet kurulurken de sadece topraklari degil, siyasi ve ekonomik istiklali de boyunduruktan kurtarmak için yola çikildigini animsatti.

Erdogan, "Iste bugün bu bin yillik yürüyüsün yeni ve çok önemli bir safhasindayiz. Büyük ve güçlü Türkiye'yi insa ederek tarihimizde yeni ve sanli bir sayfa açmanin esigindeyiz. Insallah bu onurlu basarinin altina hep birlikte imza atacagiz. Sairin dedigi gibi 'Kazanmak istersen sen de bu zaferi, gürleyen sesinle doldur gökleri. Zafer dedikleri kahraman peri, susandan kaçar da cosana gider." diye konustu.

(Bitti)

Kaynak: AA