Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (2)

'Türkiye'nin asirlardir defalarca tesebbüs ettigi ancak her seferinde yarim kalan, hatta geriye giden büyük kalkinma hamlesinin önü insallah bu defa kesilemeyecektir' 'Sanayi kapasitemizi hizla gelistirirken düsük faiz ve dengeli kur ile üretimi ve istihdami adim adim daha ileriye tasiyacagiz' 'Amacimiz ülkede 12 yillik zahirde geçici bir istikrar degil, kalici üretim, kalici istihdam, kalici refah saglamaktir' 'Dar gelirliler, ücretliler, emekliler basta olmak üzere milletimizin her kesiminin üzerine binen yükleri azaltmak için gereken adimlari birer birer atiyoruz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türkiye'nin asirlardir defalarca tesebbüs ettigi ancak her seferinde yarim kalan, hatta geriye giden büyük kalkinma hamlesinin önü insallah bu defa kesilemeyecektir." dedi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslenen Erdogan, Türkiye'yi 19 yildir hakka, hakikate, hakkaniyete dayali bir demokrasi ve kalkinma anlayisiyla yönettiklerini söyledi.

Türkiye'de bu kavramlardan nasibini almamis bir zihniyetin hep oldugunu ve bundan sonra da olacagini dile getiren Erdogan, "Tek parti fasizmiyle baslayip darbeler ve vesayet dönemiyle süren, disaridan aldigi destekle kendini milli iradenin üstünde gören, gerektiginde terör örgütleri dahil her tür ser sebekesiyle is birligine giren bu zihniyet her defasinda milletimizin irfanina ve izanina çarpmistir." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, son 8 yildir yasanan her hadisede Türkiye'nin ve milletin aleyhine konum alan bu zihniyetin ekonomide yasanan büyük degisimi de ayni sinsilikle mecrasindan saptirmaya çalistigina dikkati çekerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Hep söylüyorum, yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme, hedef bu. Bu zihniyet yüksek faizle ekonomiyi sogutmak, küçültmek ve dolayisiyla istihdami azaltmak istiyor. Biz, 'Türkiye siyasi, sosyal, ekonomik, askeri her alanda bölgesel ve küresel güç haline gelsin' diyoruz, bu zihniyet ülkemizi tüm siyasi ve ekonomik iddialarindan vazgeçirerek eskiye döndürmek istiyor. Biz, 'Ülkemizi büyüterek, issizligi azaltarak, cari fazla yoluyla insanlarimizin refahini yükselterek enflasyonu düsürecegiz' diyoruz, bu zihniyet IMF reçetelerini dayatarak, disa bagimliligi artirarak Türkiye yeniden siyasi ve ekonomik boyunduruk altina sokmak istiyor."

Gelismis ülkeler 2008 finans krizine girdiklerinde birilerinin Türkiye için de felaket senaryolari yazmaya basladiklarini animsatan Erdogan, sunlari söyledi:

"Biz bu krizin Türkiye'yi teget geçecegini söyledigimizde yine birileri bunu istihza ile karsilamisti ama Türkiye sadece bu krizin kendisine teget geçmesini saglamakla kalmamis, hizli bir büyüme sürecine girmistir. Salgin döneminde de yine benzer bir tabloyla karsi karsiya kaldik. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldügü geçen yil biz yüzde 1,8 oraninda büyüme kaydettik. Bu yilki büyüme oranimiz çogunlugu sanayi üretimine ve 221 milyar dolari bulan ihracatimiza dayali olarak çift haneli rakama dogru gidiyor."

Erdogan, önlerinde zorluklarin da bulundugunu belirterek, söyle devam etti:

"Bunlarin en basinda gelen dünyadaki enerji ve gida fiyatlari kaynakli fiyat yükselisleri. Bir süre sonra ben inaniyorum bu da dengeye oturacaktir. Bu belirsizligin ortadan kalkmasi bizim de önümüzü daha rahat görmemize imkan saglayacaktir. Gelismis ülkelerdeki üretici fiyatlari ile tüketici fiyat enflasyonlari arasindaki büyük fark bu ekonomileri bir süre daha sarsmayi sürdürecektir. Bu tablo bize ayni zamanda ülkemizin üretim ve ihracat konusundaki hedeflerine ulasmasi için ihtiyacimiz olan zamani da kazandiracaktir. Sanayi kapasitemizi hizla gelistirirken düsük faiz ve dengeli kur ile üretimi ve istihdami adim adim daha ileriye tasiyacagiz. Bir müddet sonra bu süreç çalisanlarin ücretlerinden kamu gelirlerine kadar her alanda kazanç olarak kendini hissettirmeye baslayacaktir."

- "Milletimizden bize güvenmesini ve sabirli olmasini istiyorum"

Ne yaptiklarini, nasil yapacaklarini, nereye gideceklerini ve ne elde edeceklerini bildiklerini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, "Milletimizden bize güvenmesini ve sabirli olmasini istiyorum. Türkiye'nin asirlardir defalarca tesebbüs ettigi ancak her seferinde yarim kalan, hatta geriye giden büyük kalkinma hamlesinin önü insallah bu defa kesilemeyecektir. Gelismis ülkeler arasindaki hakkimiz olan yeri aldigimizda bugünleri büyük bir basari hikayesinin önemli safhalarindan biri olarak hep birlikte hatirlayacagiz." dedi.

Türkiye'nin geçmiste hep baskalarinin reçeteleriyle sikintilari çözmeye çalistigini belirten Erdogan, "Bu defa dünyadan ve kendimizden çikardigimiz dersler isiginda bilimin, aklin, gayretin ve inancin destegiyle kendi hikayemizi yaziyoruz. Daha öncekilerden farkli olarak bu hikayeyi güçlü bir altyapi, güçlü bir kamu düzeni, güçlü bir kamu maliyesi, güçlü bir özel sektör, güçlü bir nitelikli insan kaynagi, güçlü bir azim esliginde hayata geçiriyoruz. Gelismis ve gelismekte olan ülkelerin hizla devasa bir issizlik krizine dogru doludizgin gittigi bir dönemde biz yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme odakli politikalarimizla vatandaslarimizin islerini, aslarini, geleceklerini güvence altina almaya çalisiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin gerektiginde 40 milyona kadar çikabilecek is gücünün her birine bu imkani sunmak istediklerini ifade eden Erdogan, istihdamdaki her artisin milli gelire de yukari yönlü katkida bulundugunu söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, cari açigi da cari fazlaya döndürdüklerinde bu artisi gerçeklestirmek için gereken kaynagin kendiliginden ortaya çikacagini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bunun için is insanlarimizi, girisimcilerimizi, sanayicilerimizi, isletmecilerimizi, çiftçilerimizi çok daha güçlü sekilde destekleyecegiz. Ülkemizin dünya pazarlarindan aldigi payi katlayarak artiracagiz. Türkiye geçtigimiz 19 yilda 14 trilyon dolara yakin milli gelir üretmis, bunun da dörtte birini yatirima kullanmis bir ülke olarak hedeflerine ulasabilecek güce, imkana, kalibreye, kapasiteye sahiptir. Amacimiz ülkede 1-2 yillik zahirde geçici bir istikrar degil, kalici üretim, kalici istihdam, kalici refah saglamaktir. Bu süreçte ödedigimiz bedeller elde edecegimiz kazançlar yaninda çok küçük kalacaktir.

Dar gelirliler, ücretliler, emekliler basta olmak üzere milletimizin her kesiminin üzerine binen yükleri azaltmak için gereken adimlari birer birer atiyoruz. Kamu isçileri ve memurlarin maaslarinda yapilan artislarin ardindan asgari ücret düzenlemesinde de ayni anlayisla hareket ediyoruz. Uyguladigimiz sosyal devlet ve kapsamli sosyal yardim politikalariyla bugüne kadar ülkemizde hiç kimseyi sahipsiz birakmadik, bundan sonra da birakmayacagiz."

(Sürecek)

???????

Kaynak: AA