Vaka Artisinin Sürdügü Dogu Akdeniz'de 'Tedbirlere Uyun, Asi Olun' Çagrisi

Adana Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Ali Tanju Altunsu: 'Hepimiz üzerimize düseni yaparsak basarili olabiliriz. Bütün ülkelerde slogan belli, maske, mesafe, hijyen ve asi' Osmaniye Valisi Erdinç Yilmaz: 'Vaka sayisindaki artisa neden olarak, tedbirlerin vatandaslarimizca gevsetildigini görüyoruz. Tedbirlere uymamiz sart'

Kovid-19 vaka sayilari bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasinda yer alan Adana, Hatay, İçel ile Osmaniye'de, maske, mesafe ve hijyen kurallarina uyulmasi ve asi olunmasi çagrisinda bulunuldu.

Saglik Bakani Fahrettin Koca tarafindan, her 100 bin kiside görülen Kovid-19 vaka sayilari bir önceki haftaya göre 20-26 Kasim'da en çok artan 10 il arasinda yer aldigi açiklanan bu kentlerde, herkesin ilk günkü hassasiyetle tedbirlere uymasi istendi.

Adana Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Ali Tanju Altunsu, AA muhabirine, 3 haftadir kentin vaka artisinda ilk 10 il arasinda yer aldigini söyledi.

Vaka artislarinin, kisisel koruyucu önlemlere dikkat edilmemesinden kaynaklandigini dile getiren Altunsu, havalarin sogumasiyla kapali mekan kullaniminin artmasi ve yeterince ortam havalandirmasi yapilmamasinin da etkenler arasinda yer aldigini aktardi.

Altunsu, maske, mesafe, hijyen kurallarina dikkat edilmemesinin yani sira asi yaptirmamanin vaka artisina neden oldugunu belirtti.

Vakalarin büyük çogunlugunu 25-45 yas araligindaki çalisan kesimin olusturdugunu anlatan Altunsu, is yerlerinde ortam havalandirmasinin iyi yapilmasi, maskelerin kesinlikle ihmal edilmemesi ve sosyal mesafeye uyulmasi gerektigine isaret etti.

Altunsu, kurallara uyulmasi halinde vaka sayilarinin hizli sekilde azalacagini söyledi.

Kovid-19 ile ilgili herkesin üzerine düseni yapmak zorunda oldugunu vurgulayan Altunsu, söyle devam etti:

"Bütün ülkelerde slogan belli, maske, mesafe, hijyen ve asi. Yani bu kurallara, tedbirlere uymazsak sikintiyi yine toplum olarak bizler yasiyoruz. Yine hastaneye yatislarimiz, ölümlerimiz artiyor. Bu kurallara uydugumuz zaman ki bir dönem ciddi anlamda tedbirlerle bunlarin güzel sonuçlarini da gördük. Burada kisilerin kendi kisisel tedbirlerine uymalari çok çok önemli ancak o zaman sonuca ulasacagiz."

Altunsu, asidan dolayi hastaligi hafif geçirmenin rehavete neden olmamasi gerektigi uyarisinda da bulundu.

- "Asilar bir an önce tamamlanmali"

Hatay Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Mehmet Özdogan da gerek asilama gerekse filyasyon ve bilgilendirme çalismalariyla 24 saat görevde olduklarini vurguladi.

Kis aylarinda olunduguna deginen Özdogan, sunlari kaydetti:

"Soguklar dolayisiyla kapali alanlarda vatandaslarimizin iç içe olmasi, grip ve soguk alginliginin artmasiyla 2 haftadir Kovid-19 vakalarinda artis gözlenmekte. Son 3 gündür azalma gözlemlemekteyiz. Evet vaka sayisinda artis var ancak bizi sevindiren hastanemizde, serviste, yogun bakimda bekleyen hastamiz yok. Kovid-19, Hatay'da kontrol altinda diyebiliriz. Kontrol altina alinmasi, durdurdugumuz anlamina gelmiyor. Vatandaslarimizin, Saglik Bakanligimizin belirttigi gibi maske, mesafe ve hijyen kurallarina uymalarini tavsiye ediyoruz. Özellikle kalabalik ortamlarda 'Biz asiliyiz, bize bir sey olmaz.' diyerek kurallara uymamalari sikinti yaratabilir. Çünkü virüs, vücut direnci zayif olanlara veya asilarini tamamlamamislara sikinti yaratabiliyor. Herkesin asilarini bir an önce tamamlamasini istiyoruz."

Özdogan, kurallara uyulmasi durumunda bu hastaligin el birligiyle atlatilacagini umduklarini söyledi.

- "Hastaligi agir geçirenlerin yüzde 95'i asisiz"

İçel Il Saglik Müdürü Emrah Ceviz, Dogu Akdeniz illerinde mevsimsel etkiye bagli olarak son 2 haftalik süreçte vaka sayilarinin arttigini belirtti.

Havalarin sogumasiyla vatandaslarin kapali mekanlarda daha fazla vakit geçirmeye basladigini aktaran Ceviz, "Her ne kadar vakalarda bir artis olsa da asisi tamamlanan ve agir kronik hastaligi bulunmayan pozitif tanili kisiler, hastaligi evlerinde karantina altinda daha hafif geçiriyor. Hastaligi agir geçiren ve yogun bakimlarda takibi yapilan hastalarimizin yüzde 95'i asisiz ve asisi tamamlanmamis kisiler." diye konustu.

Ceviz, İçel'in 2. doz asilamada yüzde 80'i astigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu yeterli degil. Son dönemde asilama neredeyse durma noktasina geldi. Vatandaslarimizdan, özellikle gençlerimizden talebimiz, eksik asili ya da asisiz olanlarin bir an önce saglik tesislerine müracaat ederek asilarini yaptirmalari. Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak istiyorsak bir an önce asimizi olalim. Dogabilecek olumsuzluklarin önüne geçelim."

- "Vaka sayisi en az il olma yolunda emin adimlarla ilerleyecegiz"

Osmaniye Valisi Erdinç Yilmaz ise kent olarak Kovid-19 ile mücadeleye devam ettiklerini anlatarak, "Fakat maalesef 2 haftadir en yüksek seyreden il durumundayiz. Bu durum bizi çok üzüyor. Bugüne kadar çok basarili getirmistik. Inaniyorum ki en kisa zamanda toparlayacagiz ve vaka artisini düsüse geçirecegiz." dedi.

Tekrar vaka sayisi en düsük il olmayi umduklarini dile getiren Yilmaz, su ifadeleri kullandi:

"Bunun için de tedbirlere uymamiz ve asilarimizi olmamiz gerekiyor. Hiçbir zaman yilmadan, yilginliga düsmeden ve bikmadan, koronavirüs bitene kadar mücadeleyi sürdürmekten baska çaremiz yok. En iyi sekilde geçmiste oldugu gibi bu mücadeleyi sürdürelim ve en kisa zamanda insallah ilimizde koronavirüs vaka sayilarini en asagilara indirmek için tedbirlere uymaya devam edelim ve asilarimizi olalim."

Vaka sayisindaki artisin nedenlerini de degerlendiren Yilmaz, "Vaka sayisindaki artisa neden olarak tedbirlerin vatandaslarimizca gevsetildigini görüyoruz. Tedbirlere uymamiz sart. Su an ikinci doz asilamada Türkiye'de ikinci il durumundayiz. Inaniyorum ki bu tedbirlere uyarak ve asi olarak vaka sayisi en az il olma yolunda emin adimlarla ilerleyecegiz." diye konustu.
Kaynak: AA