Uluslararasi Adalet Divani'ndan Ermenistan'a 'Azerbaycanlilara Karsi Etnik Ayrimciligi Önle' Çagrisi

Birlesmis Milletler (BM) Uluslararasi Adalet Divani, Ermenistan’da etnik gerekçelerle siddet içeren çagrilarda bulunan kisi ve gruplara karsi Ermenistan devletinin acil önlem almasina karar verdi.

Uluslararasi Adalet Divani'ndan Ermenistan'a 'Azerbaycanlilara Karsi Etnik Ayrimciligi Önle' Çagrisi
Hollanda’nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani, "Her Türlü Irk Ayrimciliginin Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararasi Sözlesme"nin ihlaline iliskin Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki davalarda karsilikli geçici tedbirlere hükmetti. Azerbaycan’in açtigi davaya yönelik tedbir kararinda, Ermenistan’in Azerbaycanlilara yönelik bazi fiillerinin irk ayrimciligi sözlesmesinin çesitli maddelerini ihlal ettigi vurgulandi.

Ermenistan’a "Azerbaycan’a yönelik etnik ayrimciligi önle" çagrisi

Ermenistan’in “Her Türlü Irk Ayrimciliginin Ortadan Kaldirilmasina Iliskin BM Sözlesmesi” kapsamindaki taahhütlerine uygun olarak Azerbaycanlilara yönelik etnik gerekçelerle siddet içeren çagrilarda bulunan kisi ve gruplara karsi acil önlem almasi gerektigi ifade edildi. Nefret suçu isleyen Ermenilerin engellenmesi gerektigi belirtildi.

Azerbaycan’in ise Ermeni savas esirlerinin güvenligini saglamasi, Ermeni esirlere yönelik ayrimciligi engellemesi ve Ermenistan kültürüne ait eserleri korumasi istendi. Azerbaycan’in "Ermenistan’in mayin dösemeyi durdurmasi ve mayin haritalarinin teslim edilmesi" yönelik talebi ise bu konunun "Her Türlü Irk Ayrimciligina Iliskin Uluslararasi Sözlesme (CERD)" kapsaminda olmadigi ifade edilerek reddedildi.

Azerbaycan Disisleri Bakanligindan Ermenistan’a "karari derhal uygulama" çagrisi

Uluslararasi Adalet Divani’nin geçici tedbirlerini açiklamasinin ardindan Azerbaycan Disisleri Bakanligindan açiklama geldi. Açiklamada, “Uluslararasi Adalet Divani, Azerbaycanlilari hedef alanlar da dahil olmak üzere Ermenistan’da faaliyet gösteren kisi ve kuruluslar tarafindan irksal nefretin tesvik edilmesinin yasaklanmasi için Azerbaycan’in geçici tedbir talebini kabul etti. Mahkeme, Ermenistan’a Azerbaycanlilarin insan haklarinin ihlal edilmesini önlemek için acil önlemler almasi talimati verdi. Karar, 14-19 Ekim 2021’de yapilan bir mahkeme durusmasinin ardindan verildi.

Azerbaycan, Uluslararasi Adalet Divani’nin Ermenistan aleyhindeki kararini memnuniyetle karsiliyor ve Ermenistan’i mahkemenin kararini derhal uygulamaya çagiriyoruz” ifadeleri kullanildi.

Mahkeme, Ermenistan’in Bakü’deki Ganimet Parki’nin kapatilmasi talebini de reddetti

Ermenistan’in mahkemeden istedigi geçici tedbirlere iliskin kararlarinin reddedildigi belirtilen açiklamada, “Mahkemenin Ermenistan’in ’Ermeni asilli kisilerin derhal serbest birakilmasi’ ve ’Bakü’deki Ganimet Parki’nin derhal kapatilmasi’ taleplerini reddettigini belirtmek isteriz. Azerbaycan, irk ayrimciligini önlemek için mahkemenin aldigi tedbirlere riayet edecektir" denildi. Ayrica, "Azerbaycan, uluslararasi sözlesmeler kapsamindaki yükümlülüklerine baglidir. Azerbaycan uluslararasi hukuk çerçevesinde tüm Azerbaycan vatandaslarinin haklarini korumaya ve Ermenistan’in uluslararasi hukuk ihlallerinden sorumlu tutulmasini talep etmeye devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA