AB Ile Pakistan, Afganistan'daki Durumu Ele Aldi

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: 'Hepimizi, özellikle de komsu ülkeleri tehlikeye sokacak ekonomik çöküsü nasil engelleyebilecegimize bakacagiz' Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi: 'Afganistan'da istikrar olursa sinirimizda veya baska sinirlarda ya da Avrupa'da göç baskisi olmaz. Ama eger bunu basaramazsak bu sinamayla er ya da geç karsi karsiya kalacagiz. Avrupalilar göç akinindan kendilerini ayri tutamayacaktir'

Avrupa Birligi (AB) ile Pakistan arasindaki stratejik diyalog toplantilarinin yedincisinde agirlikli olarak Afganistan konusu görüsüldü.

Belçika'nin baskenti Brüksel'de düzenlenen toplantiya AB tarafina AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pakistan heyetine ise Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi baskanlik yapti.

Borrell, toplanti öncesinde yaptigi açiklamada, ikili iliskilerin yani sira gündem maddelerinin merkezinde basta Afganistan olmak üzere bölgesel meselelerin bulundugunu söyledi.

Afganistan'da insani durumun çok ciddi ve ekonominin çökmek üzere oldugunu belirten Borrell, "Hepimizi, özellikle de komsu ülkeleri tehlikeye sokacak bu ekonomik çöküsü nasil engelleyebilecegimize bakacagiz. Sosyo-ekonomik durumun daha da kötülesmesini önlemek, bölgesel istikrari desteklemek ve Afganistan halkinin korunmasi için birlikte çalismaliyiz." dedi.

- Pakistan'dan Avrupa'ya göç uyarisi

Pakistan Disisleri Bakani Kureysi ise Afganistan'a ilgi gösterilmesi ve insani krizin önlenmesi gerektigini, ülkedeki ekonomik çöküsün felakete yol açabilecegini ifade etti.

"Pakistan komsulariyla birlikte çalismaktadir. AB'yi de bu sürecin içinde görmekten memnuniyet duyariz." diyen Kureysi, 19 Aralik'ta Pakistan'da Afganistan konulu Islam Isbirligi Teskilati Bakanlar Toplantisi düzenleyeceklerini bildirdi.

Kureysi, Afgan göçmenlerle ilgili bir soru üzerine Pakistan'in sinirda bir göç baskisi bekledigini ancak bunun su ana kadar meydana gelmedigini söyledi.

Kureysi, "Ancak bu Afganistan'da gelismelerin nasil ilerleyecegine bagli. Simdi hepimizin Afganistan'i istikrarli bir ülke haline getirmemiz önemli. Afganistan'da istikrar olursa sinirimizda veya baska sinirlarda ya da Avrupa'da göç baskisi olmaz. Ama eger bunu basaramazsak bu sinamayla er ya da geç karsi karsiya kalacagiz. Avrupalilar göç akinindan kendilerini ayri tutamayacaktir. O nedenle bunu önlemek için topluca çalismamizin zamani gelmistir." dedi.
Kaynak: AA