DPÜ'de 'Engel Tanimiyorum' Konulu Konferans

Kütahya Dumlupinar Üniversitesinde Mehmet Temel’in konusmaci olarak katildigi “Engel Tanimiyorum” baslikli konferans düzenlendi.

DPÜ'de 'Engel Tanimiyorum' Konulu Konferans
Fen Edebiyat Fakültesinin Germiyanoglu Yakup Bey Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlige Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Atilla Batur, akademik ve idari personel, ögrenciler ve davetliler katildi.

Konusmasina kendini tanitarak baslayan Mehmet Temel, “Ben engelliligi kabul etmiyorum. Bu yasima kadar da kabul etmedim. Engellilik beyinde biter. Insanin bedensel özrü olabilir ama istedigi zaman istedigi her seyi yapabilir” dedi.

9 yasina kadar yürüyemedigini söyleyen Temel, “O zamana kadar engelliydim. 9 yasimdan sonra Allah bana güç kuvvet verdi; Yürür ve ayaklarimi kullanir hâle geldim. Ne oldum dememeli ne olacagim demeli. Gel zaman git zaman, biraz daha büyüdüm. Okula gitmeye basladim. Ilkokulu bitirdim. Ben daha sonra arkadaslarima boyacilik yapmak istedigimi söyledim. Arkadaslarim bana yapamayacagimi söylediler. Ben, ‘Yaparim’ dedim ve arkadaslarimdan boya sandigi ayarlamalarini istedim. Arkadaslarim da bana boya sandigi yaptilar. Daha sonra boyacilik yapmaya basladim. Daha sonra Izmir’e gittim. Ben 9 yasindan sonra kendimi hiç engelli hissetmedim. Hep mutlu oldum. Bugün sakal tirasima kadar kendim oluyorum. Antalya’dan arabamla bugün buraya geldim. Kullandigim araba da otomatik bir araba degil. Ben sükür ediyorum ve gücümü buna bagliyorum” diye konustu.



“Bana Hatemi Tai’nin hikayesini hatirlatti”

Konferansta katilimcilara hitap eden Prof. Dr. Atilla Batur,” Mehmet abinin hikayesini görünce aklima Hatemi Tai’nin hikayesi geldi. Hatemi Tai cömertligiyle meshur bir insan. Ihtiyaci olan hiçbir insani geri çevirmedigi söyleniyor. Ona sormuslar “Kendinden daha cömert birini taniyor musun” diye. O da, “Evet, bir gün bir adamla karsilastim sirtinda geven tasiyordu. Ona “Neden bu zahmete katlaniyorsun Hatemi Tai’ye gidip ondan yardim istesen o zorluga katlanmasan’ demisler. O da cevap olarak “Ben bu yasimda çalisirim ama minnet altina girmem” demis. Iste o adam benden daha cömerttir. Mehmet Amca da onun gibi biri. Hatemi Tai’nin o bahsettigi insan Mehmet Abi gibidir. Kendi ayaklari üstünde durup kendi hayatini kimseye minnet etmeden devam ettirmis” dedi.



“Engel zihinde bitiyor”

Prof. Batur,” Mehmet Abi bir husus daha söyledi.

Engel zihinde bitiyor. Hakikaten de madden ve manen engel zihinde bitiyor. Söyle bir bakalim, Mehmet Abi’nin kizina vermis oldugu cevaba. Aslinda bizim hiçbirimizin Cenabihak’tan bir alacagi yok. Yani biz iki kollu, iki ayakli, iki gözlü insanlariz. Cenabihak lütfuyla ne istiyorsa, kime ne ihsan ediyorsa onu veriyor. Sahabeler savasta bir uzuvlarini kaybettiginde Islam tarihindeki bir ifade aynen sudur: Uzvu önce sehit oldu. Ben bu tarzdaki insanlarimizi, uzuvlari önceden cennete alinanlar olarak görüyorum. Mehmet Abimiz ise bu tarzdaki insanlarimizdan bir tanesidir. Uzuvlari önceden cennete alinanlardandir. Dolayisiyla ahiret kisminda belki çogumuzun giptayla bakacagi bir durumdur. Dünyada da hâl ve hareketleriyle, yapmis olduklariyla hepimize çok önemli hüsnü misal olacak bir yasayis tarzidir. Öyle insanlar biliyoruz ki, her yönüyle kendisini saglam gördügü hâlde, günün belki çogunu zamani israf ederek, zamani engelleyerek hayatini devam ettiriyor. Asil engelin bu oldugunu belki görmek gerekiyor. Hayatta engellerin asildigi, huzurlu, saglikli, mutlu bir hayat diliyorum” diye konustu.



“13 turuncu, 1 mavi olmak üzere toplam 14 bayrakta Türkiye birincisiyiz”

Batur,” Engelsiz üniversite konusunda 2019, 2020 ve 2021 yillarinda üç yil üst üste birinde 11 binanin erisimiyle elde ettigimiz, digerinde 13 turuncu, 1 mavi olmak üzere toplam 14 bayrakta Türkiye birincisi oldugumuz dönemleri yasadik. Üniversitemiz engelli çalismalarinda, engelsiz üniversite bayrak çesitlerinde, üç yil üst üste Türkiye birinciligini almis bir üniversitedir. Bunun farkindayiz. Ögrencilerimizin buraya gelip rahat bir sekilde egitimlerine ulasabilmeleri, sosyal imkânlardan faydalanabilmeleri için elimizden gelen her seyi yapmaya çalisiyoruz. Yapmaya da devam edecegiz” dedi.

Programin son bölümünde Engelsiz Üniversite çalismalarina destek veren Tavsanli Uygulamali Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Agca’ya, Kütahya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hakan Kara ve çalisma arkadaslarina, Emet Meslek Yüksekokulu Müdürü Ögr. Gör. Vedat Bakir’a, Engelsiz Hayat Toplulugumuzun Baskani Sedef Vural’a, Fotograf sanatçisi Hüseyin Günay’a ve Mimar Celil Çelik’e, Prof. Dr. Atilla Batur tarafindan tesekkür belgeleri sunuldu.
Kaynak: İHA