Bu Hastalik Kroniklesmeden Uzmanina Basvurun

Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji doktoru Uzm. Dr. Kemal Kul, Çölyak hastaligi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Kul, "Eger ailede çölyak hastaligi öyküsü varsa risk on katina kadar çikabilmektedir" dedi.

Bu Hastalik Kroniklesmeden Uzmanina Basvurun


Toplumun yaklasik 100 kisiden 1’ine çölyak hastaligi teshisi konulmaktadir. Hastaliga, gastroenteroloji doktoru tarafindan yapilan endoskopide ince bagirsaktan alinan biyopsiler ve kan tetkikleri ile tani konulmaktadir. Çölyak hastaliginda belirli sikayetler varsa kroniklesmeden Gastroenteroloji uzmanina basvurmakta fayda var. Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji doktoru Uzm. Dr. Kemal Kul, Çölyak hastaligi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Kemal Kul, “Son zamanlarda hepimizin siklikla duydugu bir çesit protein olan ve arpa, bugday, çavdar gibi tahillarda bulunan glutene bagisiklik, sindirim sistemimiz tarafindan vücutta verilen anormal bir tepki sonucu yasanilan hastaliktir. Bu kisilerde gluten duyarliligi mevcuttur. Özellikle ailesinde çölyak hastaligi olan çocuklarda gluten içeren besinler tüketmeye baslamasi ile birlikte ortaya çikar. Virüs gibi zararli mikroorganizmalara karsi vücudumuz antikor üreterek vücudu korumaya ve iyilestirmeye çalisir. Virüs gibi zararli maddelerin disinda bazen de vücut için zarari olmayan gluten gibi besin maddelerine karsi da antikor gelistirebilme ihtimali vardir. Glutene karsi vücudun gelistirdigi antikor, ince bagirsaklarda hasara ve çölyak hastaliginin olusmasina sebep olur” seklinde bilgi verdi.

“Hastanin tükettigi besinler içerisinde gluten olmadigi sürece hastalik bir bulgu vermemektedir”

Çölyak hastaliginin büyük bir kisminin genetik sebeplerden kaynaklandigi belirten Uzm. Dr. Kemal Kul, “Genetik yatkinlik ve çevresel faktörlerin etkisi çölyak hastaligini tetiklemektedir. Hastalarin ailesinde çölyak öyküsü varsa görülme riski, olmayan kisilere göre daha yüksektir. Kisinin beslenme sekli, bagirsak bakterileri diger nedenler arasinda gösterilebilir” dedi.

Çölyak hastaliginin belirtilerinin yetiskinlerde, 2 yas alti ve 2 yas üstü çocuklarda farkli belirtiler gösterdigini belirten Uzm. Dr. Kemal Kul, “Çölyak hastaliginin yetiskinlerde karsilastigimiz belirtileri, karin agrisi, siskinlik ve ishaldir. Bu tür sikayetler kisa süreli belirtiler verse de ilerledigi takdirde kronik sikayetlere sebep olabilmektedir. Demir eksikligi, kilo kaybi, kansizlik, istahsizlik, yorgunluk/halsizlik, eklem agrisi, bag agrisi deri döküntüleri gibi belirtileri söz konusu olabilmektedir. Çölyak hastaligi 2 yas üstü çocuklarda kabizlik, ishal, kilo kaybi, boy kisaligi, dikkat eksikligi gibi belirtiler gösterirken, 2 yas alti çocuklarda ek gidaya basladiktan sonra görülen etkileri, ishal, kusma, sislik, istahsizlik seklinde görülür" ifadelerini kullandi.

“Çölyak hastaliginda yasam boyu sürecek olan glutensiz diyet tedavi sürecine büyük katki saglamaktadir”

Çölyak hastalarinin nasil beslenmesi gerektigine de deginen Gastroenteroloji Uzmani Dr. Kemal Kul, “Ileri yaslarda artarak daha genis bir yelpazeye yayilan çölyak hastaliginin kesin bir tedavisi yoktur. Çölyak hastaliginda dikkat edilmesi gereken, ömür boyu bugday, arpa, çavdar, yulaf tahillarinda bulunan glutenden uzak siki bir diyettir. Gluten içeren gidalar kesildigi takdirde bagirsaga yayilan zarar önlenir. Gluten içeren makarna, ekmek, tahil gevregi, pasta, kek, börek, galeta, bisküvi, kraker gibi besinlerde gluten mevcuttur. Bu yiyeceklere dikkat ederek düzenli kontrol yaptirmakta fayda var. Ayrica bu hastalik kroniklesmeden ilk belirtilerde mutlaka uzmandan destek almanizda fayda vardir” dedi.

Kaynak: İHA