Uzay Istasyonu Degil, Otomobil Cami Üretim Alani

Denizli’de otomotiv cami üretimi yapan firmanin, ürünlerini lamine yapmak için kullandigi özel alan uzay istasyonunu aratmiyor. Özel kiyafet ve klimatize edilmis odada belli nem ve sicaklik altinda üretilen camlar, insan sagligi açisindan güvenli hale getiriliyor.

Uzay Istasyonu Degil, Otomobil Cami Üretim Alani


Denizli’nin organize sanayi bölgesinde hizmet veren ve dünyanin birçok ülkesine otomobil cami, traktör kabin cami ve cam tencere kapagi ihracati yapan fabrikanin, araçlarda kullanilan ön camlarin üretiminde kullandigi özel alan uzay istasyonlarini aratmiyor. Fabrikanin içine özel olarak yapilan klimatize edilmis odada belli nem ve sicaklik altinda üretilen araçlarin ön camlari, iç cam ve dis cam olarak iki katmandan olusuyor. Cam aralarina özel yapistirici konularak camlarin yapistirilmasi öncesi hazirliklari yapiliyor. Bu islem sirasinda iki camin arasinda özel bir temizlik islemi yapilarak, toz ve kirden arindiriliyor. Çalisanlar özel anti statik kiyafet giyiyor. Alana özel hava duslu vakumlu kapilardan geçilerek ulasilabiliyor.

Fabrikanin üretim müdürü Selahattin Özder, plaka halinde temin edilen camin birçok özel prosesten geçirilerek araçlarda kullanilabilecek özellikte bir cam haline getirildigini söyledi.

Müdür Özder, “Lamine camlarin üretimini bu klimatize edilmis özel odada gerçeklestiriyoruz. Lamine cam diye tabir ettigimiz camlar, en az iki veya daha fazla cam katmaninin aralarina yerlestirilen polivinil butiral malzeme ile ayrilmayacak sekilde birlestirilmesi sonucu elde edilen cam çesididir. Odamiz temiz oda seklinde insa edilmis olup, klimatize olarak kullanilmaktadir. Oda içerisi belli bir nem orani ve sicaklikta yaz kis sabit tutulmaktadir. Camlar birlestirilmeden önce iç cam ve dis cam arasi özel bir temizlik islemine tabi tutuluyor. Bu islemden sonra camlar arasina PVB dedigimiz özel malzeme konularak camlar birlestiriliyor” dedi.



“Camda kirilma meydana geldiginde insanlara zarar vermeyecek sekle geliyor”

Camlarin zarar vermemesi için özel islemden geçtigi belirten Özder, “Camlarin birlestirme islemi sonrasinda bu odadan çikartilip camlara vakumlama islemi yapilarak iki camin arasindaki hava bosluklari tamamen vakumlanarak gideriliyor. Bu esnada isitma ile camlarin birbiri ile kismi yapismasini da saglaniyor. Böylelikle kismi yapistirilan cam, otoklav prosesine hazir hale geliyor. Otoklav prosesinde yüksek basinç ve sicaklikla camlar birbirine tamamen yapisiyor ve emniyet özelligi kazaniyor. Her hangi olumsuz bir durumda camda kirilma meydana geldiginde insanlara zarar vermeyecek sekle geliyor. Araç camlarinda, is makineleri camlarinda ve hatta birçok binada güvenlikli lamine cam olarak kullaniyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA