Bu Festivalde Yalnizca Kahve Içilmiyor, Kahvenin Tarihi Yolculuguna Da Çikiliyor

Kocaeli’de düzenlenen Türk Kahvesi Festivali renkle görüntülerle kapilarini açti. Festivalde kahve ikramlarinin yani sira, kahve kültürü ve tarihçesi hakkinda da çesitli etkinlikler yapilarak bilgiler sunuldu.

Bu Festivalde Yalnizca Kahve Içilmiyor, Kahvenin Tarihi Yolculuguna Da Çikiliyor


Kocaeli’nin Izmit ilçesindeki Cumhuriyet Parki’nda düzenlenen festivalde, yalnizca kahve tadimlari yapilmiyor, çesitli kültürel etkinliklerle kahvenin tanitimi da yapiliyor. Kahve atölyelerinde kahve uzmanlari tarafindan bilgiler verilirken düzenlenen söylesilerle kahvenin tarihi yolculugu hakkinda da tanitimlar yapiliyor. Üç gün boyunca devam edecek olan festivalde, Türk kahvesinin kültürüyle ilgili atölyeler ve eglence etkinlikleri devam edecek. Ayrica 5 Aralik Dünya Türk Kahvesi’ne özel “Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi” adiyla bir sergi yapilacak. Serginin içerisinde yüzyillar öncesinden günümüze kadar kahve yapimi ve kahve kültürüyle ilgili çesitli materyaller sergilenerek katilanlara tanitilacak.

“Kahveyle ilgili bir kültürü olusturmak, tarihini anlatmak istedik”

Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, tarih boyunca süregelen Türk kahvesi kültürünün kiymetli oldugunun altini çizerek, “Öncelikle kahve festivalimizin ilk günündeyiz, hayirli ve ugurlu olsun. Bu, kiymetli bir festival. Hem kültürümüzü tanitmak, hem milli yiyecek ve içeceklerimizi Izmit’te olabildigince coskuyla anlatmak, tarihini de anlatmak ve sahip çikmakla ilgili ciddi bir çabamiz var. Bu dönemde de özellikle kahveyi anlatalim, bununla ilgili bir festival yapalim istedik. Pandeminin olusturdugu sikilganliktan sonra bir cosku olsun istedik, hem de kahveyle ilgili bir kültürü olusturmak, kahveyi tanitmak, tarihini anlatmak istedik. Konunun uzmanlarini da davet ettik. Ayni zamanda kahve üreticilerinin de burada bir tanitimi olsun, yerli üreticiye bir katkimiz olsun istedik. Daha da büyüyerek, daha ulusal hale getirerek bunu devam ettirmek istiyoruz. Su anda yerel boyutta butik bir festival yapiyoruz. Bunu zamanla büyüterek daha profesyonel bir hale getirerek yapmayi arzu ediyoruz. Yarin da önemli bir sergimiz olacak. Özellikle kahveyle ilgili birçok materyallerin ve eserlerin sergilenecegi, müzecilik anlaminda önemli bir adim. Ziyaret edenler görecektir ki yalnizca fotograflar, bilgiler degil kahve kültürünü anlatan önemli materyaller de sergilenecek. Bu vesileyle herkesi sergiye de davet ediyoruz, ‘görmeye deger’ diyoruz” seklinde konustu.



Festivalin çikis fikri olarak ise, Atatürk Müzesi’nden esinlenildigini vurgulayan Baskan Hürriyet, “Türk Kahvesi Festivalimizin çikis noktasi aslinda, yakin zamanda Izmit’e kazandirdigimiz ‘Dünyanin en zengin Atatürk müzesi’ adini verdigimiz müzede, Atatürk’ün Savarona’da içtigi son kahvenin telvesiyle birlikte sergileniyor olmasi. Atatürk’ün Türk kahvesini ne kadar çok sevdigini hepimiz biliyoruz ve tam olarak bu, çikis noktamiz oldu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA