Almanya'da Sosyal Demokratlar Koalisyon Protokolünü Onayladi

Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD), olaganüstü parti kongresinde yapilan oylamada yüzde 98’in üzerinde bir çogunlukla Yesiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile üzerinde anlastiklari koalisyon protokolünü onayladi.

Almanya'da Sosyal Demokratlar Koalisyon Protokolünü Onayladi


Almanya’da 26 Eylül’de yapilan genel seçimlerin ardindan 51. federal hükümeti kurmak için çalisma yürüten Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yesiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) yetkilileri, 24 Kasim’da koalisyon protokolünde mutabakata varmasinin ardindan SPD, olaganüstü parti kongresinde yapilan oylamada yüzde 98,8’lik “evet” oyu ile söz konusu protokol metnini onayladi. Oylamada, 598 delege “evet”, 7 delege “hayir” ve 3 delege “çekimser” oy kullandi.

“4 yildan fazla hükümette kalmak istiyoruz”

Trafik Lambasi koalisyonunun basbakan adayi Olaf Scholz oylamanin ardindan yaptigi açiklamada, "Evet, simdi ise baslayalim" ifadelerini kullanarak, hükümette dört yildan fazla kalma hedefini dile getirdi. Scholz, "Koalisyon dostça bir sekilde birlikte çalismak ve yeniden seçilmek için ortaya çikti" dedi.



SPD seçim programinin çogunun koalisyon anlasmasinda bulunabilecegini vurgulayan Scholz, örnek olarak saati 12 euroluk asgari ücreti göstererek, "12 euroluk asgari ücret gelecek, orasi kesin" ifadelerini kullandi.

Scholz ayrica, özellikle asilanmamis kisiler için daha kati korona kisitlamalarini savunarak, asilamanin artirilmasi gerektigini belirtti.

Scholz, "Vatandaslarin sagligini korumak ve salginla tüm gücümüzle mücadele etmek üstesinden gelmemiz gereken en önemli ilk görev" dedi.



Koalisyon protokolünü oylayan bir diger koalisyon ortagi Yesiller ise, oylama sonucunu pazartesi günü açiklanacagini bildirdi. Hür Demokrat Parti (FDP), ise yarin düzenleyecegi genel kurulda protokol metinini oylayacak.

Koalisyon protokolünün 7 Aralik günü imzalanmasi ve 8 Aralik’ta ise Scholz parlamentoda yapilacak oylama ile Almanya’nin yeni basbakani olarak seçilmesi bekleniyor.

(Sinan Karamurat/IHA)
Kaynak: İHA