Türkiye Sakatlar Dernegi'nden 3 Aralik Dünya Engelliler Günü Etkinligi

Türkiye Sakatlar Dernegi Erzurum Subesi’nce engellilere yönelik yemek programi düzenlendi.

Türkiye Sakatlar Dernegi'nden 3 Aralik Dünya Engelliler Günü Etkinligi
MNG AVM’de düzenlenen programa Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Palandöken Belediye Baskani Muhammet Sunar, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Cemil Ilbas, Erzurum Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Engelli Hizmetleri Sube Müdürü Serpil Keser, Erzurum Kent Konseyi Baskani Hüseyin Tanfer, Türkiye Sakatlar Dernegi Erzurum Sube Baskani Sadullah Efe ve çok sayida engelli katildi.

Türkiye Sakatlar Dernegi Erzurum Sube Baskani Efe, gazetecilere yaptigi açiklamada, sadece bir gün degil her gün anilmak istendiklerini belirterek, engellilere yönelik kanunlarda düzenleme beklediklerini söyledi.



Efe sunlari söyledi: ‘’1992 yilindan itibaren Birlesmis Milletler (UN) tarafindan alinan kararla 3 Aralik tarihi “Dünya Engelliler Günü” kabul edilmistir. Basta Birlesmis Milletler olmak üzere uluslararasi ve ulusal kuruluslar 3 Aralik’ta engellilerin ve süregen hastalarin sorunlarina iliskin açiklamalar yapmakta, istatistikler yayimlanmak, temenniler dile getirilmektedir. Ve ardindan engelliler yine derin bir sessizlige terk edilmektedir. Oysa beklenen yapilan tespitler, ortaya çikan veriler isiginda ileriye dönük politikalarin olusturulmasi ve herkes için engelsiz bir yasamin olusturulmasina çalisilmasidir. Aslinda bu beklentiden ziyade 2008 yilinda yürürlüge giren ve 2009 yilindan itibaren de Türkiye’nin taraflarindan biri oldugu Birlesmis Milletler Engellilerin Haklarina Iliskin Sözlesme’nin bir geregidir. Bu sözlesme ile tüm devletlere ve hatta bir bakima özel kuruluslara verilmis görevler, sorumluluklar, yükümlülükler bulunmaktadir. Ülkemiz açisindan konuya bakarsak, son dönemlerde engelliler giderek daha fazla göz ardi edilen, haklari ya elinden alinan veya adim adim bu haklardan fiilen yararlanamaz hale getirilen bir toplum kesimi haline getirilmistir. Özellikle son birkaç yildir uygulanan politikalarla engellilerin birçok hakki fiilen yok edilmis bulunmaktadir. Bunun temel politika araci ise engellilerin haklardan yararlanmasi için istenen Saglik Kurulu Raporuna iliskin keyfi mevzuat degisiklikleridir. Yönetmelikte yapilan degisikliklerle engel veya is göremezlik dereceleri yeniden belirlenmekte ve bir çok engelli vergi indirimi, emeklilik, sürücü belgesi ve araç alimi gibi haklardan yararlanamaz hale gelmektedir. Bu yöntemle yine birçok emekli engelli, yeniden istenen raporlar yüzünden emeklilik hakkini kaybetmektedir. Yine evde bakim hizmetinden yararlanma olanaklari ortadan kaldirilmaktadir. Engellilerin birakin vergi indirimi ile araç almasini, artik sürücü adayi bile yapilamayacagi ilan edilmektedir. Bu nedenle sürücü belgeleri iptal edilen engellilerin sayisi her geçen gün artmaktadir. Geliri olmadigi için muhtaçlik yardimi alanlar, hane halki geliri ölçütü nedeniyle veya ailedeki bir kisinin dahi olsa SGK ile çalismasi halinde bu yardimdan yararlandirilmamaktadir. Verilen miktarlar ise bir kisinin açlik sinirinin bile altinda kalmaktadir.’’

Saglik Uygulama Tebligine deginen Efe, ‘’Saglik Uygulama Tebligi’nde sürekli zorunlu olmasina karsin ilaç destekleri azaltilirken diger taraftan bedensel, isitsel engelliler için yasamsal öneme sahip ortez ve protezlerin destek verilen tutarlari hala 2007 fiyatlari düzeyinden birakilmaktadir. Bunlardan bazilarinin yalnizca yüzde 10’u SGK tarafindan karsilanmaktadir. Bu durum nedeniyle SGK desteginin üzerine ödenmesi gereken fark miktari inanilmaz arttigi için yine birçok engelli zorunlu gereksinimi olan ortez ve protezlerini alamaz haldedir. Türkiye’de engelliler yalnizca yilda bir gün anilmak istemiyor. Insanca ve esit kosullarda yasamak istiyor. Engelliler olarak ayricalik degil, adaletli bir anlayis ve davranis bekliyoruz’’ dedi.

Kaynak: İHA