Ordu'da Kabuklu Findik 28,5 Liraya Kadar Yükseldi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’da serbest piyasada 28,5 liraya kadar ulasan findik fiyatlarinin geç kalinmis bir rakam oldugunu belirterek, “Biz bu fiyatlari hasattan sonra bekliyorduk, o zaman üreticilerimizin lehine olacakti. Dolara endekslendiginde ise findik fiyati geride kaldi, üreticinin de elinde findik kalmadi” dedi.

Ordu'da Kabuklu Findik 28,5 Liraya Kadar Yükseldi
Toprak Mahsulleri Ofisi 1 Eylül tarihinden itibaren findik alimlarina basladi.

TMO, Giresun kalite 50 randiman kabuklu findigin kilogramini 27, levant kalite findigin kilogramini ise 26,5 liradan alarak, serbest piyasadaki fiyatlarin düsmesinin önüne geçti. Üreticilerin büyük bir kismi, serbest piyasada 24 lira bandinda seyreden fiyatlara mahsullerini vermek yerine TMO’yu tercih etti. Son günlerde ise serbest piyasada findik fiyatlari 28,5 liraya kadar ulasti, üreticiler ise findiklarinin büyük bir kismini fiyatlar yükselmeden önce pazara indirdi.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 1 Eylül tarihinden itibaren findik alimlarina basladigini hatirlatti. TMO’nun alimlarina baslamasi ile birlikte serbest piyasanin da hareketlendigini ifade eden Soydan, findigini ucuza vermek istemeyen üreticiler TMO’yu tercih ettigini belirtti.



“SERBEST PIYASA YÜKSELDI AMA ÜRETICININ ELINDE FINDIK KALMADI”

Son günlerde dolarin çikmasi ile birlikte findik fiyatlarinin da yükselise geçtigini ve serbest piyasada findik fiyatlarinin, TMO’nun alim fiyatindan daha yüksek olduguna deginen Soydan, “Su anda 28-29 lira bandina kadar geldi. Ihtiyaci olan ve mahsullerini TMO’ya vermeyen üreticilerimiz 23-24 lira bandinda ürünlerini satti. Hasattan sonra özellikle eylül ve ekim aylarinda piyasaya önemli ölçüde findik iner. Bu nedenle serbest piyasaya vermek zorunda kaldi. Su an bakildiginda ise findik fiyatlari serbest piyasada yükseldi ama bu geç kalan bir yükselme. Çünkü biz bu fiyatlari hasattan sonra bekliyorduk, o zaman üreticilerimizin lehine olacakti. Dolara endekslendiginde ise findik fiyati dolarin da gerisinde kalmis oldu ama su anda fiyatlar hasat sezonunda bekledigimiz fiyatlara ulasti fakat üreticinin de elinde findik kalmadi” dedi.



“EN AZINDAN ÖNÜMÜZDEKI SEZONA YANSIYACAKTIR”

“Su anda yükselen fiyatlar geç yükselmesine ragmen gelecek sezonun da en azindan bu fiyatlar üzerinde olmasini saglayacaktir” diyen Soydan, “Bu sene hasattan sonra beklenen fiyatlar suan bu noktaya gelmisse, gelecek sezon bunun üzerinde olmasi lazim. Üreticilerin maliyetleri artti, simdiki fiyatlar üzerinden gelecek sezonun fiyatlarinin belirlenmesi lazim. Findik bölgemizin en önemli geçim kaynagi, manevi boyutu var, mahsulünü satan ve satmayan düsük fiyattan memnun degil. Suanda fiyatlarin yükselmesi, en azindan mahsullerini satanlari da bir nebze olsa rahatlatiyor, gelecek sezonlar için önemli oldugunu da biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

(Selim Kuscu - Ugur Kahyaoglu /IHA)
Kaynak: İHA