Israilli Casus Yazilimin ABD'li Diplomatlarin Telefonlarina Yüklendigi Iddiasi

Israil merkezli NSO Grup tarafindan gelistirilen "Pegasus" isimli casus yazilimin, yurt disinda görev yapan ABD'li diplomatlarin telefonlarinin hacklenmesi için kullanildigi öne sürüldü.

Washington Post'un konuya yakin kaynaklara dayandirdigi haberine göre, teknoloji devi Apple, 11 ABD'li diplomati telefonlarinin son aylarda Pegasus tarafindan hacklendigi konusunda uyardi.

Apple söz konusu diplomatlarin Uganda ve diger Dogu Afrika ülkelerinde çalistigini ve diplomatlari geçen aydan bu yana uyarmaya basladiklarini kaydetti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyinden yapilan yazili açiklamada ise aralarinda NSO'nun da bulundugu bazi sirketlerin geçen ay kara listeye alindigi animsatilarak, "NSO Grup'unki gibi bazi ticari casus uygulamalarin, ABD'li personelleri için ciddi karsi istihbarat ve güvenlik tehdidi yarattigindan endiseliydik. Biden yönetimin, bu tarz araçlar gelistiren bazi sirketleri kara listeye almasinin nedenlerinden biri de buydu." ifadesine yer verildi.

- NSO'nun Pegasus casus yazilimi

Uluslararasi Af Örgütü ve uluslararasi gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories is birliginde ve 17 medya kurulusunca yürütülen arastirmada, Israil merkezli NSO Group'a ait casus yazilim Pegasus'un, küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi iddia edilmisti.

Afrika'dan Avrupa'ya en az 10 ülke hükümetinin NSO Group'un müsterisi oldugu ve casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satildigi savunulmustu.

Iddiaya göre, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarasi, bu casus yazilim tarafindan izlemeye alindi.

NSO Group ise hakkindaki tüm suçlamalari reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardimci olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdigini" ileri sürüyor.

Sosyal iletisim agi WhatsApp da NSO Group hakkinda, sirketin mesajlasma hizmetini genis kapsamli casusluk için kullandigini, 20 ülkede aralarinda 100 gazeteci ve insan haklari aktivistlerinin de bulundugu 1400'den fazla kisiyi izledigini öne sürerek dava açmisti.

Bir cep telefonunu "gözetleme" cihazina dönüstürebilen bu casus yazilimla, kullanicinin bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayitlari ve rehber gibi çok sayida uygulamaya erisim saglanabiliyor.

- ABD NSO'yu kara listeye almis, Apple da NSO'ya dava açmisti

ABD yönetimi, 3 Kasim'da aralarinda Israil merkezli teknoloji firmalari NSO Group ve Candiru'nun da oldugu 4 sirketi, yabanci ülkelere casus yazilim sattiklari gerekçesiyle kara listeye almisti.

Apple ise 24 Kasim'da Pegasus'a dava açmis ve kullanicilarini, gelistirdigi Pegasus casus yazilimiyla hedef alan NSO Group'a karsi hukuki mücadele baslatmanin yani sira sirketi bundan sonra Apple yazilimlarini, hizmetlerini ve araçlarini kullanmaktan men etmek üzere harekete geçtigini duyurmustu.

Kaynak: AA