ABD'nin Okyanuslari Kurtarmak Için Plastik Üretimini Azaltmasi Gerektigi Bildirildi

NEW YORK – Ulusal Bilimler Akademisi (NAS), okyanuslarin kurtarilabilmesi için dünyanin en büyük plastik üreticisi olan ABD’nin plastik üretimi konusunda ulusal bir strateji gelistirmesini önerdi.

Eski ABD Baskani Abraham Lincoln tarafindan 1863 yilinda yönetime tavsiyeler vermek üzere kurulan bagimsiz bilim kurulu NAS'nin yayimladigi raporda, dünya nüfusunun yüzde 4,3’ünü barindiran ABD’nin yillik plastik atik üretiminin Avrupa ülkelerinin toplamindan fazla oldugu belirtilerek, ülkede yilda üretilen 42 milyon tondan fazla plastik atigin yaklasik 1 milyon tonunun okyanuslara atildigi kaydedildi.

Dünyada yilda üretilen toplam 242 ton plastik atigin 8 milyon tonunun okyanuslara gittigi vurgulanan raporda, plastik kirliligindeki artisin sürmesi halinde 2030 yilinda dünyada her yil tutulan baligin agirliginin yarisina denk gelen 53 milyon atigin okyanuslara gidecegi ifade edildi.

Raporda, geri dönüsüm ve atik tasfiye sistemlerinin yeterli olmadiginin, dünyada plastik atiklarin azalmasi için ABD’nin toplam ve kisi basi plastik atik miktarini önemli ölçüde azaltmasi gerektiginin alti çizildi.

NAS’nin plastik atik problemine karsi olasi çözüm önerilerinin ilk sirasinda sifirdan plastik üretiminin azaltilmasi ve kotaya tabi olmasi için ulusal hedef ve stratejiler belirlenmesi yer aldi.

Petrol endüstrisine saglanan sübvansiyonlar nedeniyle sifirdan plastik üretim maliyetinin yapay bir biçimde düsük olduguna isaret edilen raporda, dünyada üretilen plastigin yüzde 90’indan fazlasinin sifirdan üretildigi vurgulandi.

Raporda, sifirdan üretilen plastigin küresel petrol tüketiminin yüzde 6’sina denk geldigine dikkati çekilerek, plastigin yalnizca bir kirlilige degil, küresel isinmaya da neden olduguna deginildi.

Raporu yayimlayan komisyonun Baskani Margaret Spring, konuya iliskin yaptigi yazili açiklamada, plastik atiklari ABD’nin kaynagindan okyanusa her noktada mücadele etmesi gereken çevresel ve toplumsal bir kriz olarak nitelendirdi.

ABD’nin daha az plastik üretmesi, plastik tasarimini degistirmesi, atik takibini saglamasi ve temizlik çalismalarini artirmasi gerektigini vurgulayan Spring, "ABD’nin ürettigi plastik atiklar kara ve kiyilardaki topluluklari, nehirlerimizi, göllerimizi, sahillerimizi, körfezlerimizi, su yollarimizi kirleterek, savunmasiz halka ekonomik ve toplumsal yükler getiriyor, deniz ve vahsi yasam alanlarini etkiliyor, insanlarin gida ve gelir için ihtiyaç duydugu sulari kirletiyor." ifadelerini kullandi.

Raporun yazarlari ise sunlari kaydetti:

"ABD’nin ürettigi, ithal ettigi, ihraç ettigi plastik malzemeleri hepimiz kullaniyor ve atiyoruz. Bu problemin en büyük sorumlusu olarak ayni zamanda sorunu çözme firsatina da sahibiz."

Kaynak: AA