ABD Federal Ticaret Komisyonu, Çip Üreticisi Nvidia'nin Arm'i Satin Almasini Engellemek Için Dava Açti

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), çip tedarikçisi Nvidia'nin, Ingiliz çip tasarimcisi Arm'i 40 milyar dolara satin almasini engellemek için dava açti.

FTC'den yapilan açiklamada, söz konusu birlesmenin Nvidia'nin Arm'in teknolojisi üzerindeki kontrolünü, rakiplerini zayiflatmak için kullanmasina neden olabilecegine isaret edildi.

Açiklamada, bu durumun inovasyonun azalmasina ve daha yüksek fiyatlamalara yol açabilecegi vurgulanarak, Nvidia'nin Arm'i 40 milyar dolara satin almasini engellemek için dava açildigi kaydedildi.

FTC'nin açiklamasinda, birlesmenin Nvidia'ya, rakip firmalarin baska çipler gelistirmek için kullandigi bilgi islem teknolojisi ve tasarimlari üzerinde kontrol saglama imkani verecegi ifade edildi.

FTC Rekabet Bürosu Direktörü Holly Vedova, konuya iliskin degerlendirmesinde, "FTC, çip üreten büyük sirketin yeni nesil teknolojiler için inovasyon eko-sistemini yok etmesini önlemesine yönelik tarihin en büyük yari iletken çip birlesmesini engellemek için dava açiyor." ifadesini kullandi.

SoftBank Group Corp'a ait Ingiltere merkezli Arm, yari iletken tasarimlari, komut kümesi teknoloji lisanslari ve mobil cihazlar için islemci üreterek çip üreticileriyle çalisiyor. Sirketin ürünlerinin, nesnelerin interneti ve tasinabilir cihazlar gibi güç tasarruflu cihazlarin artisiyla daha önemli hale geldigi belirtiliyor.

Nvidia'nin Arm'i satin almasina iliskin anlasma, Avrupa Birliginin de muhalefetiyle karsilasirken, Ingiliz düzenleyiciler geçen ay anlasmayla ilgili derinlemesine bir sorusturma baslatacaklarini bildirmisti.

Otomotivden elektronik ve beyaz esyaya kadar birçok üründe kullanilan çipler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda yasanan küresel tedarik sikintisi sonrasi Çin, ABD, AB'nin stratejik ürünleri arasina girmisti. Ülkelerin disa bagimliligini azaltma ve bagimsiz olma hedefleri, çip üreticilerine milyarlarca dolarlik kamu tesviklerinin verilmesinin önünü açmisti.

Kaynak: AA