Irak Hizbullahi, Kurulacak Yeni Hükümeti Boykot Edecegini Duyurdu

Irak'taki Sii milis gücü Ketaib-i Hizbullah, 10 Ekim'de yapilan seçimler üzerinden bazi ülkelere suçlamalar yönelterek, yeni kurulacak kabinede yer almayacaklarini açikladi.

Ketaib-i Hizbullahtan yapilan yazili açiklamada, ekim ayindaki genel seçimlere isaret edilerek, "Irak halkinin haklarina el koyanlar, Siyonist (Israil)-ABD-Suudi Arabistan ittifakindan destek aliyordu." iddiasinda bulunuldu.

Irak Bagimsiz Yüksek Seçim Komisyonunun seçim sürecinin tüm asamalari boyunca söz konusu ittifakin istismarina maruz kaldigi öne sürülen açiklamada, "Irak yargisi da ABD'nin Bagdat'taki Büyükelçiligi ve Birlesmis Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Plasschaert basta olmak üzere ayni taraflarin santaj, tehdit ve baskilarina maruz kaldi." denildi.

Açiklamada, yeni kurulacak hükümette yer almayacaklari ancak haklarini savunmaya devam edecekleri ifade edildi.

- 10 Ekim seçimleri

Irak'ta 10 Ekim'deki seçimlerde, Sii lider Mukteda es-Sadr'a bagli Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclis'e 73 vekil göndererek birinci, Takaddum Koalisyonu 37 vekille ikinci, eski Basbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 33 vekille üçüncü olmustu.

Sii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, seçim sonuçlarinin iptali için 4 Aralik'ta Yüksek Federal Mahkemesi'ne basvurmustu.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi ise dün genel seçimlerin iptali için Ketaib-i Hizbullah'in müttefiki Sii Fetih Koalisyonunun yaptigi basvuruyu reddetmisti.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin de mahkemenin kararindan kisa süre sonra genel seçimlerin sonuçlarini onayladigi bildirilmisti.

Kaynak: AA