Is Garantisiyle Turizm Egitimi Alan Ögrenciler Gelecege Güvenle Hazirlaniyor

Siirt Abdulhamid Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Mesleki ve Teknik Egitimi Gelistirme Isbirligi Protokolü kapsaminda burslu egitim gören ögrenciler mezun olduktan sonra turizm sektöründe istihdam edilecek Okul müdürü Sahabettin Olgaç: 'Ögrenciler tam donanimli bir personel oluyor. Staj sirasinda da eksikliklerini tamamlayarak ara eleman degil aranan eleman konumuna geliyorlar' Ögrencilerden Muhammet Emir Isik: 'Rusça, Ingilizce ve Almanca ögreniyoruz. Egitim görürken burs aliyor, mezun olduktan sonra da is sahibi oluyoruz. Çok avantajimiz var'

FECRI BARLIK/MEHMET NIYAZI DENIZ - Siirt Abdulhamid Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde turizm alaninda egitim gören ögrenciler imzalanan protokol kapsaminda is garantisiyle gelecege hazirlaniyor.

Okulda, Milli Egitim Bakanligi ve Kültür ve Turizm Bakanligi arasinda imzalanan Mesleki ve Teknik Egitimi Gelistirme Isbirligi Protokolü ile burslu egitim görme imkanina kavusan ögrenciler, mezun olduktan sonra turizm sektöründe istihdam ediliyor.

Okulun atölyesi ve laboratuvarinda uygulamali egitim gören ögrenciler, belirlenen otellerde 6 ay beceri egitimine gidiyor.

Ögrenciler okul bursunun yani sira otelden de staj gördükleri süreçte maas aliyor.

- "Ara eleman degil aranan eleman konumuna geliyorlar"

Okul müdürü Sahabettin Olgaç, AA muhabirine, 4 yil önce açilan okullarinin istihdam garantisi de saglanmasiyla büyük ilgi gördügünü söyledi.

Bakanliklar arasinda yapilan protokolün ardindan okul olarak da Antalya'daki bir turizm sirketiyle protokol imzaladiklarini ifade eden Olgaç, "Bu protokol ile ögrencilerimize okul döneminde burs alma, mezun olduktan sonra is garantisi ve 6 aylik staj yapma imkani saglandi. Okulumuz protokol kapsaminda is garantisi sagliyor, istihdam garantisi veriyor." dedi.

Okulda ögrencilere Ingilizce, Rusça ve Almanca egitim verdiklerini anlatan Olgaç, bu egitimlerin ögrencilere geleceklerini kazanma adina firsat sagladigini dile getirdi.

Olgaç, okulda yabanci dil laboratuvari, konaklama ve seyahat hizmetleri, servis, satranç ve zeka oyunlari ile tasarim ve beceri atölyeleri gibi önemli imkanlar sunuldugunu aktararak, "Okulumuzda ögrencilerimizin egitim açisindan ihtiyaç duydugu her türlü fiziksel ortam mevcut. Stajlarini tamamlama adina otellere gönderdigimiz ögrenciler uygulama mutfaginda aldigi egitimle tam donanimli bir personel oluyor. Staj sirasinda da eksikliklerini tamamlayarak ara eleman degil de aranan eleman konumuna geliyorlar." diye konustu.

- "Bu bölümlerimiz is imkani garantisi sunuyor"

Okulun ögretmenlerinden Öznur Çakmak, ögrenciler için uygulama alanlarinin oldugunu belirtti.

Okulun ögrencilere her türlü imkani sundugunu ifade eden Çakmak, sunlari kaydetti:

"Okulumuzun otel odasinda ögrencilerimizin bir otelde karsilasacaklari her sey mevcut. Yani bir oda nasil hazirlanir, misafir nasil karsilanir, banyo nasil hazirlanir, temizlik nasil yapilir gibi birçok seyi ögreniyorlar. Okulun 10, 11 ve 12. siniflari protokol kapsaminda burstan yararlanabiliyor. Her yil da Antalya'da staj imkani saglaniyor. Üniversite okumayip mezun olduktan sonra çalismak istediklerinde bu bölümlerimiz is imkani garantisi sunuyor."

Çakmak, okulun yiyecek ve içecek hizmetleri alaninda da ögrencilerin mutfakta yemek yapma ve bu yemegi servis etme gibi konularda uygulamali egitim gördügünü dile getirerek, derslerin çok eglenceli geçtigini aktardi.

Ögrencilerin burs ve is garantisi nedeniyle gelecek kaygisi yasamadigina isaret ederen Çakmak, "Tabii üniversite okumalari durumunda onlari bir üst seviyeye tasiyacaklar. Ögrencilerimiz buradan mezun olduklarinda yurt içinde ve yurt disinda eksiklikleri olmuyor. Tam donanimli kalifiye eleman yetistiriyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Mezun olduktan sonra is sahibi oluyoruz"

Ögrencilerden Muhammet Emir Isik, bu yil Antalya'daki lüks bir otelde 5 ay staj gördügünü belirtti.

Isik, "Okulda Rusça, Ingilizce ve Almanca ögreniyoruz. Egitim görürken burs aliyor, mezun olduktan sonra da is sahibi oluyoruz. Çok avantajimiz var." seklinde konustu.

Berfin Kayar da okulda uygulamali dersler sayesinde birçok avantaj elde ettiklerini dile getirerek, "Bütün dersleri görüyoruz ve staj yapiyoruz. Antalya'da çalisma avantajimiz birçok insana göre daha fazla. Burada deneyim kazaniyoruz." dedi.

Müzeyyen Tepe ise aldiklari egitim sayesinde burs ve is imkanina kavustuklarini aktararak, bunun kendilerini mutlu ettigini söyledi.

Kaynak: AA