Israil, Golan Tepeleri'ndeki Yahudi Yerlesimci Sayisini Iki Katina Çikarmayi Planliyor

Israil hükümeti, Golan Tepeleri’ndeki Yahudi yerlesimci sayisini 5 yil içinde iki katina çikarmayi planliyor.

Israil, Golan Tepeleri'ndeki Yahudi Yerlesimci Sayisini Iki Katina Çikarmayi Planliyor
Israil hükümeti, Suriye ve Lübnan sinirina yakin Golan Tepeleri’ndeki Kibbutz Mevo Hama’da kabine toplantisi düzenledi.

Israil Basbakani Naftali Bennett toplantida yaptigi konusmada, Golan Tepeleri’ndeki Yahudi yerlesimci sayisini 5 yil içinde iki katina çikarmayi planladiklarini açiklayarak, "Bugün hedefimiz Golan Tepeleri’nin nüfusunu ikiye katlamak” dedi.

Bennett, Golan Tepeleri’nin Israil’e ait oldugunu vurgulayarak, eski ABD Baskani Donald Trump yönetiminin Israil’in Golan Tepeleri’ndeki egemenligini tanidigini ve halefi ABD Baskani Joe Biden yönetiminin de bu karara itiraz etmeyecegini kaydetti.

Kabine tarafindan onaylanan bir taslak uyarinca, Israil’in bölgedeki ana yerlesim yeri olan Katzrin’de ve daha küçük Yahudi topluluklarinda yaklasik 7 bin 300 yeni konut insa edilmesi, iki yeni yerlesim yeri kurulmasi ve bölgeye 23 bin yeni yerlesimci çekilmesi planlaniyor. Söz konusu projenin 317 milyon dolara mal olmasi bekleniyor.

Israil, 1967’de Alti Gün Savasi ile isgal ettigi Golan Tepeleri’ni 1981’de ilhak etmisti. Golan Tepeleri’nde 25 bin Israilli yerlesimci ve Suriyeli olarak tanimlanan yaklasik 20 bin Dürzi yasiyor.

Yahudi yerlesim birimleri Birlesmis Milletler tarafindan yasadisi olarak kabul edilirken, Israil, isgal altindaki Filistin ve Suriye topraklarindaki yerlesim birimlerinin insasinin Ortadogu baris sürecini baltaladigi konusunda defalarca uyarildi.

Öte yandan Bennett, toplanti sirasinda kizinin Covid-19 testinin pozitif çikmasinin ardindan toplantiyi terk etmis ve kendisini karantinaya almisti.
Kaynak: İHA