Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Kekik Çayı Ne İşe Yarar?

Kekik çayının sağlığa pek çok faydası bulunur. Cilt hastalıklarından fazla kilolara kadar birçok etkiye sahip olan kekik çayı mutlaka beslenme düzenine eklenmelidir. Peki Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Kekik Çayı Ne İşe Yarar?

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Kekik Çayı Ne İşe Yarar?
Çiçek, yaprak, tohum ve yağ kullanan şifalı bir bitki olan kekik; cilt hastalıklarından mide ağrısına, bronşitten gaza, parazit enfeksiyonlarından ishale kadar çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilen çok yönlü bir bitkidir. Çocuklarda yatak ıslatma problemlerinden iştah kaybına kadar tedavi. Bazen ağız kokusunu gidermek, bademcik iltihabını gidermek, ses kısıklığı ve diş ağrısını gidermek için de kullanılır. Kekik çayı güçlü antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir; ayrıca baş ağrılarını gidermek, hafızayı canlandırmak, kas gerginliğini gidermek, öksürükleri azaltmak, ateşi düşürmek, enfeksiyonlarla savaşmak ve soğuk algınlığını azaltmak için kullanılır. Peki Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Kekik Çayı Ne İşe Yarar? Sizler için kekik çayı faydalarını sıraladık.

Kekik Çayı Faydaları Nelerdir?

Boğazınızda bir gıdıklanma mı var? Kekik çayı, dünyanın pek çok yerinde üst solunum yolu enfeksiyonları ve öksürük tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, içerdiği antioksidan özellikli bileşenler ve flavonoidler ile öksürüğü hafifletici bir yeteneğe sahip olduğunu göstermektedir.

Kol ve bacak hareketlerinde, beyin ve omurilikte çeşitli sorunlara neden olan ve hafiften şiddetliye kadar değişen semptomlar ile kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyen MS hastalığının belirtileri, iltihaplanma karşıtı özellikleri ile bilinen kekik çayının düzenli içilmesi ile hafifletilebilir.

Yapılan araştırmalar, kekik çayının tansiyon düşürücü etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

Anti-viral özelliklere sahip olan kekik çayı, düzenli tüketildiğinde cilt sağlığı ve güzelliğini de olumlu etkilemektedir. Bakteriyel kaynaklı sivilcelerin gelişimini önlediği bilinen kekik çayını, demleyip doğrudan cildinize uygulayarak da kullanabilirsiniz.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Kekik Çayı Ne İşe Yarar?

Bitki çaylarının pek çoğu, adet kramplarının hafifletilmesinde oldukça etkilidir ve mutfakta kolayca demleyeceğiniz kekik çayı da adet sancısına iyi gelen bitki çaylarından biridir. Ayrıca, bu dönemde vücutta görülen şişkinlik hissini hafifletmede de etkilidir.

Pek çok hastalığın önlenmesi ve hafifletilmesinde etkili olan kekik çayı, antioksidan etkili bileşen içeriği ile vücutta oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur.

C vitamini ve B vitaminlerinin iyi bir kaynağı olan kekik çayı, hem içerdiği vitaminler hem de antioksidan içeriği ile, güçlü bir bağışıklık sistemi için iyi bir seçimdir. Bu yönüyle; soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin hafifletilmesinde de etkilidir. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip olan kekik çayı, vücutta enfeksiyonların azaltılmasına da yardımcı olur.

Yaşla birlikte ortaya çıkan bilişsel sorunlar, konsantrasyon sorunları, odaklanma güçlükleri ve hafızayı güçlendirmek için, kekik çayının içindeki doğal bileşenlerden yararlanılabilir.

Mide kramplarınız varsa, mide bulantınız varsa, kabızlık problemi yaşıyorsanız, kabızlık ya da şişkinlik sorununuz varsa, kekik çayı bunun için mükemmel bir doğal çözüm olabilir. İltihaplanma karşıtı özellikleri ile bilinen kekik çayı, aynı zamanda antibakteriyel özellikleri ile de sindirim sistemini iyileştirmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olmaktadır.

A vitamini yönünden zengin bir besin olan kekik, düzenli tüketildiğinde gece körlüğünü önlemeye yardımcı olabilir ve görme ile ilgili diğer sorunlarda da etkilidir.

Kekik Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kekiğin yaprakları pek çok farklı dünya mutfağında kullanılan popüler bir bileşendir. 10-15 dakika kekik yapraklarını suyun içerisinde demlemek, çok faydalı bir bitki çayı elde etmenizi sağlayacaktır. Hafif acı ve otsu bir tada sahip olan kekik çayı, biraz acı bir lezzete sahip olabileceğinden, bal ya da diğer doğal tatlandırıcı seçenekleri ile lezzetlendirilebilir.

2 dal taze kekik
300-400 ml su
İsteğe bağlı bal ya da limon dilimi
Taze kekikleri bir bardağı içerisine koyun ve üzerine kaynar su ilave edip 15 dakika demlendirin. Ardından kekik yapraklarını suyun içerisinden çıkarın ve limon dilimi ve bal ekleyerek tatlandırın.


Kekik Çayı Zayıflatır Mı?

Sağlıklı bir beslenme planı, günlük egzersiz ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yanı sıra süreçte yağ yakımını hızlandırmak için kekik çayı gibi bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz. Ancak saf bitki çayının kilo vermede sihirli bir etkisi olmayacağı unutulmamalıdır. Doğru bir beslenme planı ve günlük egzersizin yanı sıra araştırmalar da yapılabilir; kekik çayının kilo vermeye ve metabolik hızı artırmaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir.